SASTANAK SA VON DER LEYEN Dodik pričao o 'drugim glasovima' i otcjepljenju, a Džaferović i Komšić zadovoljni

Predsjedništvo BiH i Ursula von der Leyen
Predsjedništvo BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržava europski put Bosne i Hercegovine i svih zemalja zapadnog Balkana što je potvrdila i na današnjem sastanku s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Kazao je to medijima u Sarajevu Džaferović nakon susreta, dodajući da je to bio važan sastanak s predsjednicom koja je prvi put u posjeti BiH.

"Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Europska komisija", kazao je Džaferović.

Džaferović kaže da mu je Von der Leyen najavila kako će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. studenog prošle godine u Sofiji na summitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za 'Otvoreni Balkan' u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Član Predsjedništva Bosna i Hercegovine Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen da ‘priča o europskoj perspektivi’, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

Uvjeren je da je Leyen privržena ideji o proširenju Europske unije, ali da ima i drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke. Također je naglasio da je danas razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Josepha Bidena za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom te da su razgovarali i o pitanju otcjepljenja.

"Razgovarali smo o važnim pitanjima kao što je potreba stabiliziranja političke situacije u BiH i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Escobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas medijima u Sarajevu da je od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen zatraženo da na deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na summitu Europske unije i zapadnog Balkana planiranom za naredni tjedan na Brdu kraj Kranja bude zadržana riječ 'proširenje'.

"U Ursuli von der Leyen imamo sugovornika i ona razumije situaciju i na našoj je strani, ali sve što se događa u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu dovodi do toga da je vrlo teško živom održati ideju priključenja odnosno raditi na ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije", dodao je Komšić.

Komšić kaže da se danas susreo i sa specijalnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, koji također boravi u BiH, s kojim je razgovarao o načinima izmjene izbornog zakonodavstva dodajući da on zagovara pregovore na način da svi budu zadovoljni.