Sarajevo šuti o 'Kaplanu i ostalima“

Suđenje u Čapljini
Klix

Na sudu u Čapljini u petak je izrečeno 50 mjeseci, ili pak 4 godine zatvora Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću, te 4000 maraka novčane kazne, no Sarajevo mudro šuti o prvostupanjskoj presudi. Spomenuta trojka 2016. bila je okupljena u Inicijativu za Stolac, svebošnjačku koaliciju kojoj je Salmir Kaplan bio kandidat za načelnika, s ciljem da preuzmu fotelju Stjepana Boškovića.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/ekskluzivno-zatvorske-kazne-kaplanu-i-ostalima-180043

Neposredno nakon što su izazvali nerede u Stocu, prekinuli izbore i napali nekoliko nositelja izbornog procesa, od čega najteže člana biračkog odbora Marija Raguža, koji je i hospitaliziran, Kaplan i ostali dobili su podršku vrha SDA.

Izaslanstvo Stranke demokratske akcije, koja se o presudi oglasila samo na županijskoj razini, 2016. su činili Melika Mahmutbegović, Šefik Džaferović, Edin Mušić i Aljoša Čampara.

Džaferović je tada kazao da su u tom sastavu izašli da daju podršku Inicijativi za Stolac, kojoj je podršku posjetom Stocu izrazio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a od 2016. do danas sastav je pao na samo jednog igrača, i to s ove strane Ivan tunela. Ispred SDA reagirao je jedino predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago i županijski ogranak stranke. Manje-više ponovio je Kaplanove riječi te izrazio uvjerenost da presuda u Čapljini nije zadnja riječ, te da će pravosudni organi na višim razinama u žalbenom postupku “oboriti ovu presudu, koja služi na sramotu lokalnom pravosuđu”.

Dok je Kaplana, visokorangiranog dužnosnika SDA, koji je bio i federalni ministar, pa kako rekosmo i kandidat za načelnika Općine Stolac, a danas zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podržao samo Špago, bivšeg predsjednika SDP-a Stolac Demira Mahmutćehajića nije podržao nitko iz stranke koju je 2016. zastupao. Na stranici SDP-a BiH ne piše ni slova o presudi spomenutoj trojki. Mahmutćehajić je izricanje presude dočekao u Italiji, na društvenim mrežama tvrdi da nije pobjegao, da je putovanje bilo ranije planirano, a govorio je i o podršci koju dobiva i koju nije dobio.

„Od jučer sam primio hiljade poruka podrške, ponuda pomoći i izjava ohrabrenja. Neću nikoga prozivati, ni 'ko je izjavio da me "podržava", a ni one koji su, navodno, trebali da "stanu" iza mene. Nisam važan, i vrlo sam svjestan toga, da bi bilo 'ko "stajao" iza mene, ili bilo šta uradio za mene u slučaju Stolac“, napisao je, među ostalim Mahmutćehajić. U Inicijativi za Stolac 2016. bio je i SBB, no ni ta stranka nije komentirala prvostupanjsku presudu.

Podsjetimo, Salmir Kaplan jedini je, smrtno ozbiljan, u petak došao poslušati presudu. Kojih pola sata kasnije tvrdio je da nije uznemiren, odnosno da je relaksiran, te da će ovakva presuda na višim razinama morati pasti. Demir Mahmutćehajić pak smatra da će zatvorska kazna samo rasti, a sud u Čapljini prozvao je sudom Herceg-Bosne.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/politika/kaplan-prozvao-scepana-boskovica-i-kaze-ja-sam-relaksiran-180052