Kaplan prozvao 'Šćepana' Boškovića i kaže: Ja sam relaksiran!

Salmir Kaplan
Ilustracija/Facebook

Tri godine i tri mjeseca nakon rušenja izbornog procesa u Stocu, i fizičkih napada na nositelje izbornog procesa danas je na Općinskom sudu u Čapljini izrečena prvostupanjska presuda Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću.

Prvooptuženi Salmir Kaplan, koji je člana biračkog odbora iz Stoca poslao u bolnicu dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM.

Zanimljivo je da je se na izricanju presude pojavio samo prvooptuženi Salmir Kaplan, dok se Ljubović i Mahmutćehajić nisu pojavili. Kaplan je neposredno nakon izricanja presude kazao da se ovdje radio politički montiranom procesu. „Ovo je politička optužnica i politička presuda, da je formalno pravno ne obrazlažem, prepuna je manjkavosti. Ne postoji drugostupanjski organ koji može ovakvo nešto potvrditi. Uopće se nisam nasekirao, što se ovoga tiče relaksiran sam, ovo je pokušaj HDZ-a generalno, ali prije svega lokalnog HDZ-a Šćepana Boškovića i malih lokalnih igrača da pripreme sebi teren za izbore ove godine. Oni znaju da bi prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali“, kazao je između ostaloga Kaplan dodavši da ovakva presuda sto posto mora pasti na višim instancama taman 'da 'Šćepan' Bošković i Ivan Perić sjede u tom vijeću, ovo mora pasti'.

Najavio je žalbu.

„Naravno da ćemo se žaliti, ako se ne budem žalio, onda bi pristao da je ovo ovako“, dodao je. Prepričao da je u presudi navedeno da je Ivicu Perića udario u vrat, dok je on sam izjavio da ga je udario u ruku. Relativizirao je i ozlijede Marija Raguža, kojeg je udarcem nogom u vrat oborio na pod, a koji je zadobio prijelom tiroidne hrskavice(dio grkljana), a što su potvrdila dva vještaka. Spomenut ćemo da je i treći vještak-Bošnjak-iz Tuzle - kazao je da je prijeloma bilo, a tjelesnu ozljedu okarakterizirao graničnom, nakon što su je ranija dva vještaka proglasila teškom i lakom. Međutim, Salmir Kaplan je pred medijima ponovio da je to sve montirano, te se bojao da Raguža u bolnici još i ne otruju.

Tužiteljstvo je pak zadovoljno osuđujućim dijelom presude.

„Smatramo da su kazne preblage, no kad dobijemo pismeni otpravak presude vidjet ćemo kako je sutkinja to obrazložila. Što se tiče visine kazne o tome ćemo donijeti odluku što dalje raditi. Mi smatramo da smo u cijelosti dokazali“, ustvrdio je županijski tužitelj Spomenko Jukić. Na naš upit je li ovo politički montiran proces, Jukić je kazao da nema ni govora o tom. „Nikakve veze to nema s politikom. Postavlja se pitanje kakve bi sankcije bile da se ovo dogodilo u nekoj drugoj državi. Smatram da o tom nema govora. Druga je stvar što oni sada kada su proglašeni krivim žele prebaciti lopticu na taj politički dio“, zaključio je Jukić.

U obrazloženju presude sutkinja Dubravka Soče kazala je da je u procesu saslušano 39 svjedoka, 5 vještaka medicinske struke, te da je tužiteljstvo dokazalo navode iz optužnice.

Trećeoptuženi Demir Mahmutćehajić u izjavi za sarajevske portale kazao je da od suda u Čapljini ne očekuje ni pravo ni pravdu, a nazvao ga je Sudom Herceg-Bosne, a na izricanju presude se, kako smo i naveli, nije pojavio.

Iz Općine Stolac presudu nisu htjeli komentirati, do njezine pravomoćnosti. Inače, na izricanju presude pojavili su se svi važniji mediji u BiH, dok tri godine i tri mjeseca zanimanja medija za ovaj proces nije bilo uopće.

Tijekom procesa dalo se naslutiti da će razvoj situacije biti ovakav, budući da je obrana -obranu koncipirala na način da optužene ne brani od onog za što ih se tereti, već na način da im iznalazi razloge zbog kojih su učinili ono zbog čega ih se tereti, čime su praktički indirektno priznali navode optužnice. Dok su nakon političkog naboja iz 2016. Ljubović i Mahmutćehajić posvećeni privatnim životima, Kaplan je dugi niz godina politički aktivna osoba. Ukoliko se ovakva presuda potvrdi – politika za njega postaje prošlost.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/ekskluzivno-zatvorske-kazne-kaplanu-i-ostalima-180043