SARAJEVO Dodik, Čović i Izetbegović na sastanku s Borrellom

Milorad Dodik političar iz RS-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Josep Borrell
Klix

Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas su se u Sarajevu sastali s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ponovo komentirao ključna politička i ekonomska pitanja u Bosni i Hercegovini.

Dodik nije suglasan s mišljenjem onih koji smatraju da državne institucije ne rade, a kao primjer u prilog svojoj konstataciji je naveo današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Najavio je da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmatrati pitanje promjene stope PDV-a, tj. da će usuglasiti prijedlog.

"Bez ikakvih konzultacija su se pokušali isprazniti županijski i entitetski proračuni. To je stvar NSRS-a i NSRS će razmatrati to pitanje. Zadužit će delegaciju (zastupnike i delegate birane u Republici Srpskoj za Parlament Bosne i Hercegovine, op.a.) kako da se postavi. Ne može delegacija raditi kako hoće. Nije ovo vrijeme Mladena Ivanića (bivšeg člana Predsjedništva i predsjednika PDP-a, op.a.). Ona će odlučiti za koliko sniziti PDV i to će predložiti", ukazao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Upitan što je rješenje za uzavrelu političku situaciju, odgovorio je da je to "uvijek hlađenje". Poručio je da u Bosni i Hercegovini ne postoji mogućnost izbijanja rata.

"Optimalno bi trebalo poštivati Ustav. Mir uopće nije upitan. Prije dva mjeseca nisi mogao otvoriti usta, a da netko ne spomene rat. Niko ne govori o ratu. Zapovjednik EUFOR-a je rekao da nema sigurnosnih izazova", rekao je.

Govoreći o prisustvu većeg broja vojnika EUFOR-a, Dodik je poručio da nema ništa protiv toga, pa kada bi bilo i "5.000 vojnika, a ne 500".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović prokomentirao je da danas nije bilo moguće ukinuti akcize na gorivo, ali da će to biti uskoro. Osim toga, govorio je o sastanku sa šefom europske delegacije Josepom Borrellom.

Milorad Dodik,Bakir Izetbegović,Dragan Čović,Josep Borrell

"Mi smo danas imali vrlo korektan razgovor s Borrellom i njegovim suradnicima. Razgovarali smo o ozbiljnim temama koje se tiču aktualne političke, ekonomske i sigurnosne situacije u BiH i naravno oko nužde završetka izmjena Izbornog zakona kako bi se izbori održali ove godine", rekao je Čović.

Naveo je kako ih je Borrell uostalom obavijestio o onome što se događa u okruženju i posljedicama, misleći na rat u Ukrajini.

Kaže da su izmjene Izbornog zakona prepoznate kao nužna reforma "da bi se bilo što osiguralo u BiH kada je u pitanju europski put BiH".

"Tražio je od mene i Izetbegovića da se izjasnimo jesmo li spremni da intenzivno razgovaramo o ovome kako bi riješili sve. Izetbegović je rekao da jeste", navodi Čović.

On je kazao kako su u prethodnom periodu održani razgovori na različitim nivoima te se nada kako će isti biti intenzivirani u narednom periodu i da će međunarodna zajednica biti spremna da posreduje.

"Nakon Neuma nismo imali ovaj kapacitet razgovora. Imali smo jednu konferenciju koju smo napravili na Zoomu prije 15 dana gdje sam bio samo ja i dogovorili smo se da upravo domaći predstavnici međunarodne zajednice organiziraju sastanke dva naroda, nažalost do toga nije došlo u prethodnih 15 dana. Nadam se da će Eichhorst u narednom razdoblju imati dovoljno sugovornika da se ovaj razgovori nastavi", rekao je.

Ponovio je da su strane usuglašene oko članka 4 i 5 Ustava BiH, ali da su ostali u raskoraku o načinu kako izabrati dva predstavnika u Federaciji BiH.

"Svatko ima svoju zamisao kako bi riješio Dom naroda, ali oko toga niti je bilo nekih razgovora niti dogovora", rekao je.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa šefom diplomacije EU Josepom Borrellom rekao je da je HDZ konačno pristao na reduciranje Doma naroda Federacije BiH, ali da imaju dodatne zahtjeve koji su kruti.

Milorad Dodik,Bakir Izetbegović,Dragan Čović,Josep Borrell

"Od Dodika je opetovano više navrata da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pri tome je bio veoma uporan. Ono što je Dodik obećao jeste da nema govora ni o kakvoj secesiji, podjeli zemlje, da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga Dodik razumije", rekao je Izetbegović.

Rekao je da misli kako će se svi procesi koji su pokrenuti u RS-u zaustaviti.

"Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro da se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Ljevičarske, građanske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništva i glasača u BiH i trebaju sudjelovati, a ne optuživati da se nešto radi iza zatvorenih vrata", smatra Izetbegović.

Dodao je da će se danas sresti s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i zatražiti da se priključe pregovorima. Govorio je i o izbornoj reformi.

"Pregovara se o svemu, o Predsjedništvu BiH o Domu naroda BiH i o onome o čemu mi iz SDA najviše inzistiramo, funkcionalnost Federacije BiH, o izmjeni statusa i načina funkcioniranja Doma naroda FBiH. Bez toga neće biti dogovora", rekao je Izetbegović.

U kontekstu funkcionalnosti izbornog procesa rekao je da je ta stvar riješena ali da će to vjerojatno Dodik zaustaviti.

"Dalji pomak je napravljen na jednom sastanku koji smo imali u Sarajevu, koji su organizirali Konaković i Radončić. HDZ je konačno pristao na to da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, ali onda je imao neke dodatne zahtjeve o kojima ja neću sada precizno govoriti", rekao je Izetbegović

Dodatno je rekao da su ti zahtjevi previše kruti.

Josep Borrell nakon sastanka se oglasio putem Twittera

"Sastao sam se s liderima oporbenih stranaka u BiH. U tijeku je mnogo konstruktivnog rada kako bi se pronašao put naprijed u pogledu ustavne i izborne reforme i paketa integriteta. Politički ćorsokak treba premašiti, u potpunosti se vratiti u državne institucije i fokusirati se na reforme za unapređenje integracije u EU", napisao je Borrell na Twitteru nakon sastanka s oporbom. 

"Susreo sam se s političkim liderima Bosne i Hercegovine u pozadini nasilnog napada Rusije na Ukrajinu i ozbiljnih implikacija po globalnu sigurnost i međunarodni poredak. Pozvao ih da okončaju ćorsokak političke krize i napreduju u ustavnoj i izbornoj reformi", napisao je nakon sastanka Borrell na Twitteru.