POZNAT I POSLJEDNJI KANDIDAT Potvrđeni svi ministri, hoće li biti podrške?

POZNAT I POSLJEDNJI KANDIDAT Potvrđeni svi ministri, hoće li biti podrške?
N1

Konačno je potvrđen i posljednji kandidat za ministarsku poziciju u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Kako je objavio N1, bit će to Sevlid Hurtić član Pokreta za državu, predsjednik BH Zelenih, odnedavno ministar turizma i trgovine u Vladi Republike Srpske. Ovim su imena za Vijeće ministara BiH kompletirana, slijede provjere a nakon toga i potvrda u Zastupničkom domu PSBiH. Većina, iako tijesna, i dalje postoji.

Za brojne, Sevlid Hurtić je kompromisno rješenje između Dodika i Šestorke, Bošnjak iz entiteta RS, član Pokreta za državu, uspješan poduzetnik i povratnik u RS, kažu. Na poziciji ministra za ljudska prava i izbjeglice smatraju, može pomoći posebno Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

Izborom Hurtića koji je munjevito napredovao posljednjih mjesec dana pa će ministarsku poziciju u Vladi RS, zamijeniti onom državnom, nisu svi zadovoljni. Pa tako Edin Ramić iz SDA kaže kako njega kao člana Pokreta za državu nitko nije pitao za stav, zbog čega Hurtć nije kandidat ove političke grupacije. Damir Arnaut iz Naše stranke Hurtiću zamjera navodne bliske veze sa SNSD-om.

No, Hurtić je dobio zeleno svjetlo i od rukovodstva Naše stranke čiji je predsjednik stavove Arnauta označio privatnim, pa i onaj da je Arnaut bio razmatran kao kandidat za ministra vanjskih poslova. Podsjetimo kako Hurtić nije jedino oko čega su se svađali unutar šestorke, ili točnije unutar Naše stranke čiji su visoki službenici Damir Arnaut i Sabina Ćudić smatrali kako zaslužuju pozicije u Vijeću ministara, po mogućnosti diplomatije ili vanjske trgovine. No stranka je u konačnici podržala Edina Fortu na poziciji ministra prometa i komunikacija, sam Forto oglasio se priopćenjem u kojem kaže kako se nikada nije razmatralo nijedno ministarsko mjesto u Vijeću ministara osim onog prometa i komunikacija

Vijeće ministara je sada kompletirano. Prve tri pozicije predsjedavajuće s dva zamjenika zauzet će Borjana Krišto, odnosno Zoran Tegeltija koji na mjesto ministra financija dolazi s pozicije predsjedavajućeg vjerojatno najgoreg saziva Vijeća ministra i Elmedin Konaković koji će zasjesti u fotelju ministra vanjskih poslova.

Za ministra vanjske trgovine ponovo je kandidiran Staša Košarac, dok bi ministar sigurnosti mogao postati Nenad Nešić predsjednik DNS-a, koalicijskog partnera SNSD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova pripalo je HDZ-u koji se odlučio na nova imena. Mostarski odvjetnik Davor Bunoza i Dubravka Bošnjak, iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH HDZ-ovi su kandidati.

Ministar prometa i komunikacija je Edin Forto aktualni premijer ŽS i predsjednik Naše stranke, ministar obrane Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a i državni parlamentarac.

Kada su u pitanju pozicije zamjenika, HDZ je ostao pri starim imenima u ministarstvima vanjskih poslova i vanjske trgovine gdje su ponovno potvrđeni Josip Brkić i Ljiljana Lovrić, dok bi zamjenik ministra sigurnosti trebao postati Ivica Bošnjak, zaposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Šestorka, odnosno SDP je ponudio dva nova imena, zamjenika ministra financija i ministra pravde Muhameda Hasanovića i Elvira Mahmuzića, dok je kandidatkinja Naše stranke za zamjenicu ministra ljudskih prava i izbjeglica, aktualna direktorica TVSA, Duška Jurišić.

Dvije zamjeničke pozicije, SNSD je prepustio koalicijskim partnerima iz Ujedinjene srpske u fotelju zamjenice ministra civilnih poslova dolazi Marijana Mojić, Ministarstva prometa i komunikacija Ognjen Janjić, dok su zamjenici ministra obrane Aleksandar Goganović iz SNSD-a i Slaven Galić iz HDZ-a.

Na redu su provjere nadležnih organa

Zlatko Miletić zastupnik u parlamentarnoj skupštini ranije je kazao kako neće glasati za Vijeće ministara koje je kompromitirano ili kako je poručio za ministre koji su pod istragom ili presuđeni.

Podsjetimo da je SDP-ov kandidat za ministra obrane Zukan Helez ranije osuđen na pola godine zatvora uvjetno zbog davanja lažnog iskaza. Zoran Tegeltija je pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi, dok je upitan i Nenad Nešić zbog navodne umiješanosti u milijunski kriminal unutar „Puteva Republike Srpske na čijem je čelu nekada bio.