PORUKA ZA VLAST Bez reformi nema novca MMF-a

PORUKA ZA VLAST Bez reformi nema novca MMF-a

"Postoje neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom vezano za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Za postizanje dogovora će biti neophodan kompromis svih strana. Mi smo spremni u svakom trenutku ponovo početi razgovore", izjavio je ovo u razgovoru za 'Dnevni avaz' rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell, komentirajući činjenicu da nije postignuta suglasnost oko Pisma namjere i trogodišnjeg aranžmana s MMF-om.

Iz ove flnancijske organizacije je rečeno prije nekoliko dana da s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut dogovor zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa. Zbog toga je na čekanju kreditni aranžman težak 1,5 milijardi maraka. Nesuglasice dolaze u trenutku kada se sve ekonomije bore s posljedicama pandemije koronavirusa i novi aranžman bio bi od velike pomoći entitetskim proračunima.

"Odgovor na pandemiju je inicijalno bio veoma efikasan u pogledu kontrole širenja virusa. Međutim, 'lockdown' u proljeće je ostavio snažne posljedice na ekonomske aktivnosti, a nedostatak koordinacije između vlasti ometa oporavak. Bankarski sektor je pokazao otpornost zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala i likvidnosti koji su stvarani posljednjih godina", govori Jewell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi da u BiH imaju povjerenje u svoju valutu zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora. "Gledajući naprijed, mi vjerujemo da je potrebna veća podrška i stanovništvu i poslovnim subjektima da bi osigurali održiv oporavak. Mjere bi mogle uključiti daljnje subvencioniranje plaća, smanjenje poreznog opterećenja rada, proširenje naknada za nezaposlenost i poboljšanje programa kreditnih garancija", ističe Jewell, prenosi Fena.

Na pitanje koliko su bh. vlasti svjesne da je prije aranžmana potrebno provesti određene reforme, odgovorio je da su vlasti upoznate s tim koje su to reforme koje traže od njih da provedu u okviru novog programa.

"Ove reforme nije teško provesti iz tehničkog ugla posmatranja, a nisu ni 'ekonomski bolne'. Štoviše, ove reforme se mogu brzo implementirati, a donijele bi koristi stanovništvu Bosne i Hercegovine. Dalje, mnoge od ovih reformi bi približile BiH stjecanju kandidatskog statusa s EU. Ali, kako sam već rekao, za postizanje dogovora po pitanju programa bit će potreban kompromis svih", rekao je Jewell za 'Dnevni avaz'.