POLOŽILI ZAKLETVU Zastupnički dom PSBiH potvrdio imenovanje Vijeća ministara BiH

POLOŽILI ZAKLETVU Zastupnički dom PSBiH potvrdio imenovanje Vijeća ministara BiH
Harun Muminović/FENA

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas, na hitnoj sjednici, potvrdio Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koju je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Krišto je odluku dostavila Zastupničkom domu državnog parlamenta na potvrđivanje nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zaprimila izvješće o provjerama svih 19 kandidata - devet državnih ministara i deset zamjenika ministara.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je, nakon što je pročitala Odluku, pozvala zastupnike da je potvrde kako bi Vijeće ministara BiH moglo preuzeti odgovorne dužnosti i raditi na zajedničkom putu s Parlamentarnom skupštinom BiH u kontekstu stabilnosti, sigurnosti, a i europske budućnosti BiH, prenosi Fena.

Od prisutna 42 zastupnika, "za" potvrdu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH glasovala su 23 zastupnika.

Imenovani ministri i zamjenici ministara su nakon glasovanja položili svečanu zakletvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naredne četiri godine na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH bit će lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, a njegov zamjenik je Josip Brkić, koji je i u prethodnom mandatu obnašao tu funkciju.

Državni ministar financija i trezora je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a na listopadskim općim izborima izabran je u Zastupnički dom državnog parlamenta. Zamjenik ministra je Muhamed Hasanović.

Resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodit će Staša Košarac (SNSD), koji je i do sada bio na čelu tog ministarstva. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ljiljana Lovrić.

Davor Bunoza (HDZBiH) novi je ministar pravde BiH, a zamjenik ministra je Elvir Mahmuzić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je do sada obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo, preuzet će resor komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, dok će zamjenik ministra biti Ognjen Janjić.

Nova ministrica civilnih poslova je Dubravka Bošnjak (HDZBiH), a Marijana Mojić je zamjenica ministrice u ovom resoru.

Na čelo Ministarstva sigurnosti dolazi Nenad Nešić (DNS), dok je Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti.

Zukan Helez (SDPBiH) će u naredne četiri godine voditi Ministarstvo obrane BiH, a njegova dva zamjenika su Aleksandar Goganović i Slaven Galić.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok će zamjenica ministra biti Duška Jurišić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike imenovala ministre Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Zastupničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.