Politička mobilizacija Hrvata

Dnevni list je doznao kako je namjera sastanka utvrđivanje načela iznesenih u Kreševskoj deklaraciji te pokušaj mobilizacije svih intelektualnih resursa hrvatskog naroda u trenutku koji će odrediti budući ustroj BiH.

Ubaciti Hrvatska načela

Jurišić nam je potvrdio kako će na ovom sastanku predložiti i sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, koji bi trebao poslužiti i u cilju lobiranja među saveznicima (Hrvatska i Vatikan) kako bi se došlo do ustavnog rješenja koji će i Hrvatima jamčiti jednakopravnost.

Naravno, mogućnost sazivanja novog sastanka hrvatskih stranaka već su ranije pozdravili HDZ BiH i HDZ 1990. Unatoč ovim najavama, pitanja iz butmirskog paketa ustavnih promjena, koji predstavlja veliku prijetnju opstojnosti Hrvata, bit će prije toga iznesena hrvatskoj premierki Jadranki Kosor.

Međutim, pitanje je održavanja sastanka pet stranaka potpisnica Kreševske deklaracije i dalje izaziva pažnju , pogotovo ako se uzme u obzir činjenica kako 18. studenog s radom počinje Vijeće za provedbu mira (PIC) do kada bi i političke stranke u BiH trebale iznijeti svoje prijedloge za eventualni novi paket ustavnih promjena. 

Radi se o prilici koju Hrvati ovaj put ne smiju propustiti te načela koja su intenzivno zastupali posljednjih tjedana trebaju pokušati ''ugurati'' novi paket. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić za Dnevni list kaže kako 18. studenog ni na koji način ne predstavlja rok, te ne očekuje bilo kakve značajne pomake. Butmirski proces je nešto što se nastavlja, a PIC će samo donijeti odluku o produženju mandata OHR-a, smatra Ljubić, ali napominje kako hrvatske stranke trebaju snažno iskoristiti sve mehanizme kako bi načela koja su prezentirana u Kreševskoj deklaraciji zaživjela u novom paketu.

Taj bi paket onda bio prihvatljiv za nas, kategoričan je Ljubić, koji je za Dnevni list potvrdio kako se i ovog tjedna planiraju razgovori s predstavnicima međunarodne zajednice.

Ojačanje pozicije

Ipak, kako bi se što više ojačala pozicija hrvatskih pregovarača uoči nove runde razgovora o ustavu, Ljubić smatra da je dobra inicijativa o sazivanju sve-hrvatskog sastanka.

''Iako već imamo jasna načela, takav bi sastanak poslužio kao dodatni zamah da ona uđu u prijedlog ustavnih promjena'', pojasnio je Ljubić. No, kada je u pitanju i moguće sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, on tvrdi da je to opcija čiji je cilj pojačavanje prisutnosti hrvatskog pitanja na političkoj sceni BiH.