PLENKOVIĆ IZ MOSTARA "Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Bošnjaka i Hrvata"

PLENKOVIĆ IZ MOSTARA "Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Bošnjaka i Hrvata"
hercegovina.info

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenokvić pozvao je u Mostaru na obnavljanje savezništva između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Plenković je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora s kojima ja razgovarao o aktualnim političkim temama.

Hrvatski premijer podsjetio je da je u Strateški kompas Europske unije, dokument koji određuje politiku obrane i sigurnosti, na prijedlog Republike Hrvatske uvrštene referenca na konstitutivnost naroda s ciljem da se u takvom dokumentu prepozna “na čemu je satkana BiH i koliko je važno da ravnopravnost bude temeljno načelo koje će uvažavati međunarodna zajednica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo kako je potrebno uložiti dodatne napore, posebno između lidera hrvatskih i bošnjačkih stranaka, da se napravi dodatni iskorak, i uz pomoć međunarodne zajednice, da se pronađe rješenje. Želimo da Bosna i Hercegovina bolje i ravnopravnije funkcionira nakon sljedećih izbora", izjavio je Plenković, prenosi Fena.

Stoga, dodao je hrvatski premijer, treba obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka, a da bi se to dogodilo potrebno je uspostaviti povjerenje i veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih.

"Hrvatska će sa svoje strane, kao jedina članica Europske unije koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, učiniti sve da trgovinska razmjena bude još veća, da ulaganja bude još više, da infrastrukturno povezivanje bude još snažnije, a da se put prema Europskoj uniji ubrza", kazao je Plenković.

Komentirajući mogućnost postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodao je kako treba vjerovati u tu mogućnost dok god ima vremena.

"Trebamo stvoriti ambijent i partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti Izborni zakon barem u onom najminimalnijem dijelu koji smo imali na zadnjem sastanku u Sarajevu oko Doma naroda i Predsjedništva, i da stvorimo normalan, demokratičan izborni proces", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH ponovio je kako nema formalno pravnih uvjeta za organiziranje izbora u BiH.

Na pitanje hoće li se održati razgovori u Bruxellesu o kojima se govori, premijer Plenković kazao je kako su se najviše razine Europske unije spremne uključiti te da je američka strana spremna napraviti dodatni napor.

"Naravno, da bi se razgovori dogodili potrebno je da postoji politička volja i želja i lidera političkih stranaka u BiH da se ti razgovori organiziraju. Čim se ta spremnost pokaže siguran sam da će se ti razgovori organizirati u najkraćem roku sa željom da budu uspješni", poručio je Plenković.

Upitan da prokomentira istup posebnog izaslanika američke vlade za zapadni Balkan Gabriela Escobara da se o građanskoj BiH ne može raspravljati dok BiH ne postane članica EU, Čović je kazao kako BiH ima okvir za djelovanje, a je to Ustav BiH.

Hrvatski premijer govorio je i o Međunarodnom sajmu gospodarstva, istaknuvši podatak kako se na mostarskom sajmu predstavlja 68 izlagača iz Republike Hrvatske.

Kazao je kako je BiH Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja s kojom je gospodarska razmjena u 2021. godini iznosila 2,6 milijardi eura.

"Ta činjenica je zaista sjajna. Vidjeli smo i svjedočimo unapređenju trgovinske razmjene osobito u protekloj godini i to nas ohrabruje da će Hrvatska biti još važniji gospodarski partner BiH u smislu volumena trgovinske razmjene", kazao je Plenković.

Hrvatska je prvi trgovinski partner BiH, a drugi ulagač u BiH, dodao je Plenković, a to, po njegovim riječima, dovoljno govori o privrženosti Hrvatske BiH i „međusobnoj povezanosti koju želimo unaprijediti bilo u gospodarskom, prometnom i infrastrukturnom pogledu”.

"Zbog toga gradimo mostove, ceste i spremni smo uložiti napore kroz južnu interkonekciju za plinifikaciju BiH, osobito na teritoriju Federacije BiH i u konteksti aktualne energetske krize a i u kontekstu jasnih potreba kućanstava i gospodarskih subjekata", kazao je Plenković.

Tijekom dana Plenković se na Međunarodnom sajmu gospodarstva kratko susreo s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, premijerkom Srbije Anom Brnabić i drugim čelnicima, a s Dodikom je, kako je kazao, razgovarao o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, te o energetskim pitanjima poput izgradnje HE “Dubrovnik 2” koja je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.