Platformaši u Srednjoj Bosni prkose OHR-u i Inzku

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
Danas su, sukladno najavama, ministri u tehničkom mandatu Greta Kuna i Zoran Luković ponovno pokušali preuzeti dužnost, te su obavili razgovor s Ivicom Davidovićem i Senadom Selimovićem, koji su odbili predatu ministarske dužnosti jer, po njihovim riječima, Skupština nije donijela takvu odluku.

Ministri Greta Kuna i Zoran Luković tražili su prijem kod Nikole Simića i Refika Poparića, kojima je Ured visokog predstavnika (OHR) naložio da omoguće rad Vladi Srednjobosanskoga kantona u tehničkom mandatu, međutim, uspjeli su razgovarati samo s Poparićem jer Simić proteklih nekoliko dana nije dolazio u svoj ured.

"Mene je postavila Skupština Srednjobosanskoga kantona i ako ona donese odluku da se vrati Vlada u tehničkom mandatu, spreman sam predati dužnost. Pismo visokog predstavnika za mene nije obavezujuće jer je upućeno na rukovodstvo Skupštine. Ja sam legalist i pozivam Skupštinu da se što prije očituje o ovom pitanju, a ja ću poštivati odluku koju ona donese", izjavio je za Fenu Senad Selimović, koji je na dužnost ministra prosvjete znanosti, kulture i sporta izabran na spornoj izvanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosasnkoge županije održanoj 10. svibnja.

"Kada je u pitanju nelegalna Vlada, može se formirati u roku od 6 sati, a kada je u pitanju legalna Vlada, koju je pismom potvrdio i Ured visokog predstavnika, ona ne može doći na poziciju već 6 dana. Iako mi dolazimo svaki dan, razgovaramo s ministrima koji su na našim mjestima, a koji su nelegalni, i nemaju pravo potpisati nikakav dokument niti odluku jer je i visoki predstavnik rekao da nisu ni legalni ni legitimni. Oni dolaze u ministarstvo i njihova se uloga preferira u odnosu na nas i naše poslove, koje smo radili u cijelome mandatu", izjavila je za Fenu Greta Kuna, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta u tehničkom mandatu.

"Nakon pisma visokog predstavnika ja, kao ministar pravosuđa u tehničkom mandatu, svaki dan od ponedjeljka javljam se nadležnim osobama u rukovodstvu Skupštine, kojima je visoko predstavnik i uputio pismo i od kojih očekujemo da nas rasporede i osiguraju mogućnost da radimo.Također, svaki dan dolazimo na posao u svoje ministarstvo, gdje imamo ljude koji su ranije postavljeni i oni ne žele napustiti ministarstvo, niti izvršiti primopredaju. Kako ne želimo dovesti djelatnike ministarstva u neugodnu situaciju, pričekati ćemo još nekoliko dana da vidimo hoće li se izroditi političko rješenje", izjavio je za Fenu Zoran Luković, ministar pravosuđa u tehničkom mandatu.