OPET NEZADOVOLJAN Dodik 'ruši' Oružane snage BiH i pravi svoju vojsku

OPET NEZADOVOLJAN Dodik 'ruši' Oružane snage BiH i pravi svoju vojsku
hercegovina.info

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je da će biti povučene suglasnosti Republike Srpske date na sporazume o vojsci (formiranju Oružanih snaga BiH) i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

"Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja suglasnosti. Mi ćemo povući naše suglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u", rekao je Dodik medijima u Banja Luci.

On je istaknuo da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

"To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske", naveo je Dodik. On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za Srpsku, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsensuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Daytonskim sporazumom. On je ukazao na to da u Srpskoj postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po Srpsku svi u tome budu, te ih je i pozvao na to, prenosi Srna.

"Mi smo ti koji imamo izvorna ovlaštenja, a to što netko kome je dato da tumači Daytonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promjenu ustavnog sistema, to mu nije dato", istaknuo je Dodik. Ne postoje, naglasio je, nikakva primoravanja nekog da nešto radi, već da vlast i skupštinska većina raspolažu sa dovoljno kapaciteta da rade ono što je neophodno i što je konceptualni pristup.

Konstatirao je da se u Srpskoj sve problematizira, kao što je najnoviji slučaj sa zakonom o šumama i odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za taj zakon.

"Kažu da se to mora urediti na nivou BiH, a čim se to uređuje na nivou BiH, onda se daje pravo da BiH raspolaže tom imovinom. Da ne govorim o tome kako bi i da li bi ikada bilo suglasnosti FBiH da se formiraju 'Šume Republike Srpske'", naveo je Dodik. On je naglasio da to i slično tome treba odbiti i odbaciti.