OBJASNILI ZBOG ČEGA Europska unija nije dala novac Republici Srpskoj

Milorad Dodik
BN

Europska unija je državama Zapadnog Balkana kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan osigurala 2,1 milijardi eura od čega će BiH dobiti ukupno 724 milijuna. Sav novac će ići u Federaciju BiH, a Izaslanstvo EU u BiH Klix je pitao smo pitali zbog čega Republika Srpska nije dobila sredstva.

Osim entiteta Republika Srpska, novac nisu dobile ni Crna Gora i Kosovo.

Razlog što Crna Gora nije dobila novac je, prema riječima glasnogovornice Europske komisije Ane Pisonero, to što su "projekti ocijenjeni kao preuranjeni ili neprikladni za financiranje". Za razliku od njih, komisija uopće nije htjela ni razmatrati prijedloge Kosova, s obzirom na tešku sigurnosnu situaciju na Kosovu trenutno.

O razlozima zašto entitet Republika Srpska nije dobio novac upitano je Izaslanstvo EU odnosno glasnogovornik Ferdinand Koenig, koji je naveo da je broj projekata bio mali te da nisu ispunjavali kriterije Europske komisije.

"EU ostaje posvećena ravnomjernom razvoju cijele Bosne i Hercegovine i želi podržati prosperitet i stabilnost u cijeloj državi. Financiranje za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj ostaje dostupno i svi projekti poslani na odobrenje se razmatraju po transparentnim kriterijima na osnovu njihove relevantnosti i zrelosti. Za najnoviji investicijski paket u okviru Europskog investicijskog plana za Zapadni Balkan na odobrenje je poslan vrlo mali broj projekata iz Republike Srpske, no ni oni nisu ispunili potrebne kriterije za financiranje", kazao je za Klix.ba Koenig.

Brojni su pretpostavili da Republika Srpska nije dobila novac zbog posljednjih zakona koji su usvojeni u NSRS-u kojima se podriva ustavni poredak države, međutim iz Izaslanstva EU ne navode da je to razlog. Ono što ističu i na što podsjećaju jeste da je EU prošle godine suspendirala dva projekta u RS-u, upravo zbog izazivanja političke krize.

"Podsjećamo da je u veljači 2022. godine, u odgovoru na političku krizu koju su izazvali čelnici RS-a, Europska komisija objavila da je financiranje suspendirano za dva infrastrukturna projekta na Koridoru 5c, vrijedna 600 milijuna eura, a čije je financiranje predviđeno kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF)", naveli su.

Na kraju navode kako ti projekti ne moraju biti zauvijek blokirani ukoliko dođe do smirivanja krize.

"Odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena po okončanju političke krize, a EU bi željela vidjeti završen Koridor 5c radi svih građana BiH. Nažalost, nedavna eskalacija situacije od strane predstavnika RS-a slična je modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državne razine i institucija što je i dovelo do suspenzije financiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine", istaknuli su iz Izaslanstva EU u BiH.

Iako se ni Republika Srpska, ni njen predsjednik Milorad Dodik ne nalaze pod službenim sankcijama Europske unije s obzirom na to da je za to potreban konsenzus svih članica, zaustavljanje projekata je jedan vid pritiska zbog destruktivnog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine je i Njemačka obustavila četiri projekta u RS-u vrijedna 105 milijuna eura. Obustavljeni su projekti Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Osim toga, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji su dvije najvažnije političke figure iz RS-a trenutno, nalaze se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.