Novalić se MMF-u pohvalio povećanjem broja zaposlenih

Fadil Novalić video link sa MMF

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević danas su razgovarali s novoimenovanom šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Alinom Iancu.

Tijekom sastanka, održanog video linkom, Novalić i Milićević su čelnicu MMF-a za našu zemlju upoznali s trenutnom ekonomskom situacijom u Federaciji BiH. Premijer Novalić govorio je o poduzetim mjerama Vlade FBiH na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.

"Od 27.000 ljudi koji su u Federaciji BiH ostali bez posla zbog pandemije, danas je taj broj sveden na 7.000. Prema posljednjim podacima, samo je u razdoblju od 14. do 21. lipnja ove godine broj zaposlenih u Federaciji porastao za 1.068", kazao je Novalić. Dodao je i da ohrabruje povećani turistički promet u Federaciji BiH.

"Mi MMF doživljavamo kao prijatelja i nekog koji uvijek podržava naše reformske procese", kazala je ministrica Milićević, te ukazala na to da je federalni proračun prošlu godinu, uprkos svim problemima koje je donijela pandemija, završio sa suficitom od 7.000.000 KM.

Premijer je naglasio da je Federalna vlada i dalje fokusirana na gospodarstvo i, u tom kontekstu, istaknuo važnost Kreditno-garantnog fonda od 500 milijuna KM, te sufinanciranje kamata za industriju sa tri, a poljoprivredu sa pet posto.

"Donijet ćemo i nove uredbe kojima ćemo osigurati daljnju pomoć gospodarstvu Federacije BiH", dodao je premijer. Čelnici Federalne vlade su novoj šefici MMF-a za BiH Alini Iancu poželjeli uspjeh u obavljanju ove dužnosti, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.