Ništa od slobodnog ulaska u EU od 1. srpnja

Hrvatska EU granica
Ilustracija

BiH nije na listi zemalja čijim građanima će od 1. srpnja biti dozvoljen ulazak u zemlje EU, navodi Radio Slobodna Europa. Glavni kriterij da se zemlja nađe na listi, koja će biti korigirana svakih 14 dana, pad stope zaraženih virusom korona.

Radio Slobodna Europa navodi da je imao uvid u listu zemalja koja je napravljena kasno u petak. Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od 1. srpnja, među kojima, iz regije, su samo Srbija i Crna Gora uspjele ući, prenosi Srna.

Ostale zemlje zapadnog Balkana, poput Albanije i Sjeverne Makedonije nisu bile ni predmet rasprave. Istovremeno, preporučeno je da državljani Kine mogu ući u EU, ali to ne važi za američke građane.

U smjernicama Europske komisije o otvaranju vanjskih granica se navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebala biti uporediva ili bolja od prosjeka u EU.

Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebali bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u posljednjih 14 dana.

Europska komisija je 11. lipnja preporučila zemljama članicama da se od 1. srpnja ukinu restriktivne mjere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama 'epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU'. Mjere su uvedene sredinom ožujka, zbog izbijanja pandemije virusa korona.