NIKOLA GRMOJA: HRS i MOST su na istoj liniji po gotovo svim pitanjima

Nikola Grmoja
MOST NL

MOST nezavisnih lista kroz Hrvatske Republikance ulazi u borbu za 11. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima, potvrdio je to jutros za hercegovina.info predsjednik Republikanaca Slaven Raguž. Iako suradnja još nije službena, pregovori bi se trebali okončati krajem tjedna.

Zašto se MOST odlučio upravo za suradnju s Republikancima upitali smo saborskog zastupnika i jednog od čelnih ljudi MOST-a Nikolu Grmoju.

"Kako vas je upoznao i kolega Raguž, u pregovorima smo s HRS-om za jedanaestu izbornu jedinicu. Zašto HRS? Pa mi ne možemo surađivati s onima koji su podržavali politiku službenog Sarajeva, ali ni s onima kojima cijelo vrijeme govore da se bore za jednakopravnost hrvatskog naroda, o tome kako će inzistirati na mijenjanju izbornog zakona te iz izbora u izbore ponavljaju iste floskule. Produkt njihove politike je korupcija i klijentelizam, zbog čega hrvatski narod iseljava iz BiH. MOST-u je jako važno da učinimo sve što možemo da očuvamo hrvatski narod na prostoru BiH da on bude jednakopravan. Kroz razgovore s Ninom Raspudićem, došli smo do zaključka da su gospodin Raguž i HRS oni s kojima se može surađivati, te da su na istoj liniji s nama po gotovo svim pitanjima.

Možemo HRS nazvati bh. Mostom?

"Moglo bi ste tako reći. HRS je u BiH sve ono što HDZ BiH govori. Tako se isto može primijeniti i na MOST u Hrvatskoj. Mi smo sve ono o čemu HDZ priča; domoljublje, patriotizam, borba za interese hrvatskog naroda. To smo prepoznali u HRS-u i nadamo se da će ova suradnja našem narodu ponuditi jednu zdravu alternativu, ali i suvislu. Bilo je mnogo zastupnika u Hrvatskom saboru neke od njih poštujem, no smatram da je vrijeme za nove i artikuliranije ljude", ističe Grmoja.

Što vi očekujete od Slavena Raguža u Hrvatskom saboru? Možemo li povući neku paralelu s dosadašnjim zastupnicima iz redova bh. Hrvata?

"Uvjeren sam da će g. Raguž artikulirati sve probleme hrvatskog naroda u BiH te da će utjecati na rješavanje tih problema. Imali smo mi poštenih ljudi. Generalu Glasnoviću se zaista nema što prigovoriti i zamjeriti ni oko poštenja ili aktivnosti u saboru, ali i njegovog doprinosa. No, ipak mislim da je vrijeme za nove ljude i da će nove generacije prepoznati snagu HRS-a i MOST-a u 11. izbornoj jedinici. Naravno, još uvijek nije sve finalizirano, no očekujemo da će se pregovori privesti kraju, a onda ćemo sve upoznati sa suradnjom."

Možemo li očekivati MOST malo dublje u BiH, kroz HRS?

"Mi ne možemo kao stranka registrirana u Republici Hrvatskoj djelovati u BiH. No, mi možemo surađivati s onima koji čine sve da hrvatski narod bude jednakopravan, da ostane živjeti na prostoru BiH i to ćemo sigurno raditi. Što se tiče samog djelovanja MOST-a, onda bi trebalo osnovati stranku u BiH, no to nije nužno za našu suradnju", rekao je u razgovoru za hercegovina.info Nikola Grmoja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.