NABAVKA PREDSJEDNIŠTVA BIH Kupuju limuzine i džipa za 572.364 KM

Limuzine Predsjedništvo BiH
Dnevni.ba

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako saznaje Fokus.ba, raspisalo je jučer čak tri natječaja kojim nabavljaju limuzine i džipa ukupne vrijednosti 489.200 KM (bez PDV-a). Ako na ovo dodamo i iznos PDV-a ukupna cijena nabavke službenih vozila iznosi 572.364 KM.

Prema službenim podacima s portala javnih nabavki, za jedan dan, dakle jučer, raspisani su natječaji za nabavku „putničkog motornog vozila-višenamjenska limuzina za potrebe Predsjedništva BiH“ po cijeni od 89.037 KM (s PDV-om), zatim „vozila kategorije M1 za potrebe Predsjedništva BiH“ koje bi trebalo koštati 318.357 KM (s PDV-om), te „motornog vozila SUV za potrebe Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, čiji je iznos procijenjen na 164.970 KM (s PDV-om).

Inače, ovo su prve nabavke limuzina novog sastava Predsjedništva BiH u kojem sjede Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Podsjetimo, mediji su u studenom, odnosno u prosincu 2022. pisali i o nabavkama dvije limuzine koje su ukupno koštale 134.700 KM, Međutim, natječaji za ove limuzine bili su raspisani još u mandatu Predsjedništva BiH u sastavu Milorad Dodik, Šefik Džaferović, Željko Komšić. Prvobitno je natječaj bio raspisan na iznos od 285.000 KM i to za kupovinu tri limuzine. Međutim, kupovina treće limuzine nije realizirana.

Kako je Fokus.ba prije dva dana objavio, usprkos tome što se Predsjedništvo BiH može pohvaliti impresivnim voznim parkom koji je prema posljednjem revizorskom izvješću za 2021. godinu brojao 40 vozila, u prošloj godini je ova institucija iznajmljivala vozila i to nas je koštalo oko 30 tisuća KM, dok je za iste usluge u 2021. plaćeno oko 19 tisuća KM.