MLADE SNAGE PREUZELE VLADU ŽZH Najmlađem ministru tek su 33, a ni ostali nisu znatno stariji

Vlada ŽZH
Facebook

U ponedjeljak je na 5. sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke imenovana nova županijska Vlada. Nakon što je za predsjednika izabran Predrag Čović koji je naslijedio dosadašnjeg premijera ŽZH Zdenka Ćosića, on je predložio i nove ministre u svojoj Vladi. 

Tako će uz predsjednika Čovića Vladu ŽZH činiti; Toni Kraljević (Ministarstvo financija), Dario Sesar (Ministarstvo gospodarstva), Vjekoslav Lasić (Ministarstvo pravosuđa i uprave), Mladen Bebek (Ministarstvo unutarnjih poslova), Daniela Perić (Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta), Tomislav Pejić (Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi), Zvonimir Širić (Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša), Mladen Begić (Ministarstvo hrvatskih braniteljaiz Domovinskog rata).

Predrag Čović imenovao je tako četiri nova ministra, dok je njih četvero iz ere Zdenka Ćosića razriješeno.

Svoje dosadašnje funkcije više neće obavljati Ružica Mikulić dosadašnja ministrica obrazovanja na čije je mjesto došla Daniela Perić, potom David Grbavac dosadašnji ministar MUP-a kojeg je zamijenio Mladen Bebek, Kristijan Zovko koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave ŽZH predao Vjekoslavu Lasiću te dosadašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak kojeg je naslijedio Zvonimir Širić.

Nova Vlada ŽZH slučajno ili ne ovim sastavom znatno je pomlađena.

Na čelu je predsjednik Predrag Čović umirovljeni brigadir HVO-a koji je rođen 1969. godine. Njegov prethodnik Zdenko Ćosić koji sada ima funkciju izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH stariji je od Čovića 8 godina, točnije rođen je 1961. godine.

Donedavna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić  rođena je 1964. godine. Njezina nasljednica u ovom zahtjevnom resoru je 20 godina mlađa magistrica politologije i vijećnica u Općinskom vijeću Grude Daniela Perić rođena 1984. godine.

Kada je riječ o Ministarstvu unutarnjih poslova tu je mladog zamijenio još mlađi ministar. Dosadašnji David Grbavac rođen je 1982. godine, dok je novi Mladen Bebek mlađi pet godina, odnosno rođen je 1987. godine. Bebek je do sada obnašao dužnost direktora Turističke zajednice Ljubuški što je činio jako uspješno.

Dosadašnji ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko rođen je 1976. godine. Na njegovu funkciju sada je stigao 14 ljeta mlađi magistar prava Vjekoslav Lasić rođen 1990. godine zaposlen u Federalno zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Ljubuškom.

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić rođen je 1984. godine. Širić koji je profesor povijesti i zemljopisa te aktualni ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju zamijenio je do sada najstarijeg ministra u Vladi Miroslava Ramljaka rođenog 1958. godine.

Kada su u pitanju ostali ministri u Vladi ŽZH, tu su još ministar financija Toni Kraljević rođen 1977. godine, zatim ministar gospodarstva Dario Sesar koji je četiri godine stariji, odnosno 1973. godište. ministar zdravstva Miroslav Pejić rođen je 1986. godine, a najstariji član Vlade ŽZH je ministar branitelja Mladen Begić rođen 1964. godine.

Vlada ŽZH sada je u rukama madih ministara. Usporedbe radi, najmlađi ministar u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je Ajdin Teletović ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša koji je 1980. godište, dok je najstariji ministar u Vladi HNŽ-a Suad Hasandedić koji broji 72 godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.