MJERE O sudu i zakonima oglasio se visoki predstavnik u BiH, a ovo su mjere koje je potpisao

Christan Schmidt
FEHIM DEMIR/EPA

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti, a nakon posljednjih poteza Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) na čelu sa Miloradom Dodikom kojima su izravno utjecali na državne institucije. Schmidt je danas priopćio da suspendira zakone koje je NS RS nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH, piše Klix.

"Nedavnim odlukama NS RS se izravno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Daytonski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena - bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu. Na nama je da osiguramo da se takvo ne dogodi nikada te da osiguramo integriranu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale", započeo je Schmidt u svom današnjem obraćanju.

Istaknuo je potom da entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da reguliraju jursidikciju ključnih daytonskih institucija, kao što je Ustavi sud BiH. "Ne treba ni zaboraviti tko će snositi najteže posljedice ovog avanturizma vladajuće koalicije u RS. Posljedice ne trebaju snositi građani RS-a, ja ih poštujem kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju ideje pojedinaca", kaže Schmidt.

On, potom, ističe kako politički predstavnici u RS pokušavaju ugroziti vladavinu prava i stvoriti kaos. "Zbog toga sam odlučio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon NS RS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu", odluka je visokog predstavnika.

"Odlučio sam da izmjenim Kazneni zakon BiH na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao kazneno djelo. Dakle, ovo se definiralo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta", jasno je kazao Schmidt i dodao da oni koji pokušavaju srušiti ustavni poredak moraju biti procesuirani.

"Oni će snositi posljedice za svoje postupke - sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti, a sve opcije su na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti i da će uraditi konkretne korake", kazao je između ostaloga visoki predstavnik u BiH.