MIMO UREDA I INSTITUCIJA Mađarski premijer svratio u Banja Luku i s Dodikom se sastao tek u restoranu

Milorad Dodik i Viktor Orban u Banja Luci
Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u subotu u Banjoj Luci s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kojega najutjecajnije zapadne države smatraju glavnim uzročnikom sadašnje političke krize u Bosni i Hercegovini, piše Hina.

Orban je u posjet, koji je opisao kao 'prijateljski i radni susret', poveo svog šefa diplomacije Petera Szijjarta a uz Dodika je na sastanku sudjelovao predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Posjet je trajao nepuna dva sata, a razgovori su održani iza zatvorenih vrata u jednom restoranu kod zračne luke i bez zajedničkih izjava za medije. "Zahvalni smo Mađarskoj za razumijevanje koje ima za RS", bila je jedina Dodikova rečenica o razgovorima koja je iz njegovih krugova proslijeđena lokalnim medijima. 

Prije dolaska u Banju Luku Orban je u Budimpešti primio visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojemu Dodik odlučno osporava legitimitet jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN.

Mađarski premijer u rujnu je bio domaćin Dodiku na demografskom forumu u Budimpešti, jednoj od rijetkih europskih prijestolnica u kojoj se lidera bosanskih Srba suočenog s upadljivom diplomatskom izolacijom zbog njegova ponašanja, još dočekuje s dobrodošlicom.

Uoči susreta u Banjoj Luci Dodik je Orbana opisao kao 'važnog i velikog državnika' hvaleći njegovu spremnost da se u bitnim temama konfrontira s drugim članicama Europske unije te s Bruxellesom, navodi Hina.

Najavio je da planira s Mađarskom realizirati energetske projekte od kojih bi se barem jedan mogao ticati i Hrvatske odnosno potencijala kojima bi mogla raspolagati hidroelektrana u Platu kod Dubrovnika i koja ovisi o vodotokovima na teritoriju BiH odnosno istočne Hercegovine.

"Moja ideja je da pokušamo s njim (Orbanom) dogovoriti da se gradi drugi tunel s Trebišnjice, s akumulacijskog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, ovisno o tome s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman", kazao je Dodik u intervjuu za RTRS.