Međužupanijsko vijeće na čekanju

Božo Ljubić i Martin Raguž

Kako doznaje Dnevni list, čelnici stranaka koje su i dogovorile i započele ovaj projekt - HDZ 1990. i HSP (Đapić - dr. Jurišić) - trenutačno smatraju da nije vrijeme za ovakav potez budući da su u tijeku pregovori o promjenama Ustava BiH. Razgovori o osnivanju međužupanijskog vijeća bi, smatraju čelnici već spomenutih stranaka, u ovom trenutku, dok su u tijeku butmirski pregovori, na neki način otežali pregovaračke pozicije predstavniha hrvatskih stranaka.

Naime, ovakav stav i ne čudi ukoliko uzmemo u obzir da su neki bh. političari pri prvim spomenima osnivanja međužupanjsko vijeće uspoređivali s nekadašnjom Hrvatskom zajednicom Herceg Bosnom, što su pak inicijatori ove ideje odlučno demantirali.

Dopredsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž, koji je ujedno i jedan od glavnih inicijatora ove ideje, je još nakon prvog sastanka premijera Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije, koje bi činile vijeće, izjavio da je ta zamisao nastala zog brojnih praktičkih razloga, ponajprije što treba odgovoriti na opću krizu u Federaiji, zbog koje ''prijeti kolaps'', te kako bi se lakše utjecalo na investicijske tijekove.

Radna skupina

Naglasio je i da je upravo koordinacija rada među županijama predviđena i u federalnom Ustavu, te da bi vijeće trebalo osnovai jer se njime čuvaju ovlasti, racionalizacija, okrupnjivanje županija, kao i organizacija kvalitetnog života na ovim prostorima.

Na osvojem posljednjem sastanku održanom u Širokom Brijegu premijeri triju županija s hrvatskom većinom su istaknuli kako je cilj međužupanijskog vijeća štititi područje od Drvara do neuma. Naveli su da je sljedeći korak koordinacije triju premijera formiranje radne skupine koja će se sastojati od pravnih i političkih stručnjaka, te koja će dalje dogovarati mogućnosti ispostave međužupanijskog vijeća sukladno Ustavu FBiH. Idući sastanak bio je najavljen za Livno, međutim, on još uvijek nije održan, piše Dnevni list.