Ljiljana Lovrić: Domaći izdajnici i bošnjačka većina na vlasti u srednjoj Bosni

Predsjednica Hrvatske seljačke stranke u razgovoru za portal Ljubuški-online, između ostalog, komentirala je upostavu vlasti u Središnjoj Bosni.

-Središnja Bosna bila je je bila i ostala simbolom katoličanstva i hrvatstva. Kako prije pet stotina godina tako i danas u bližoj povijesti odnosno u prethodnom ratu. Kraljica Katarina Kosača simbol je katoličanstva i nepravde koja su Hrvati ovih prostora izloženi već stoljećima. Već zadnjih petsto godina na ovim prostorima život se odvija po jednom principu, a to je : Opstati ili nestati! Da je tomu tako svjedoče i zadnja događanja vezana za implementiranje izbornih rezultata u Županiji Središnja Bosna odnosno formiranja nelegalne i neustavne Vlade od strane bošnjačke većine i domaćih izdajnika-kazala je Lovrić.

Na pitanje koji je cilj vlasti u toj županiji, koja je formirana na isti način kao i u FBiH, pod pokroviteljstvom SDP-a i u organizaciji SDA i drugih bošnjačkih stranaka formirana nelegalna i nelegitimna i neustavna vlada, Lovrić je kazala:

-Nemaju oni cilja u pravom smislu te riječi. A ni pravca. Netko tko ima cilj to ne radi na ovakav način. Kada imate cilj onda na njemu radite sustavno, temeljito i pravno maksimalno uokvireno. Ovdje nemate ništa od toga. Ovdje su krčmari sjeli i krčme. Ako pročitate „platformu" mora vas uhvatiti smijeh. To kao da je pisao netko tko dana jednog nije živio u BiH odnosno netko tko ne zna da ovdje žive tri naroda i da se odluke donose vrlo kompliciranim sustavom, posebice na razini države. Osobno pretpostavljam kako su autori te „platforme" desetorazredni pomoćnici nekakvih zamjenika nekoga iz određenih veleposlanstava.

Sve što je tamo napisano je neizvodljivo na način na koji oni misle uključujući i pokušaje preuzimanja javnih poduzeća. To im je ipak i bio cilj, jedini. No, svi koji su stavljeni na odstrel već su se pripremili i uslijedit ce tužbe, tako da im ni to neće ići. Hrvati zbog cijele situacije jesu zabrinuti, i ja sam osobno, ali kad se bolje razmisli i proanalizira situacija i dešavanja ne bismo trebali biti. Mislim da je trebalo ovo da se dogodi. Prvo, da nas probudi iz zimskog sna u koji smo zapali, drugo, da se okrenemo jedni drugima jer smo se bili potpuno otuđili, treće, da se „samoočistimo" od onih koji ne zavrjeđuju nositi hrvatsko ime, četvrto, svi dosadašnji potezi platofrmaša su klasični autogolovi, peto, kola već idu nizbrdo a dokaz tome je isključenje Inzka iz svih daljnjih dešavanja i pregovora i povlačenje američkog veleposlanika na iznenadni odmor a u tijeku formiranja državne vlasti. Mislim da se ne trebamo brinuti, ipak, dobro se uvijek vraća dobrim a loši ljudi uvijek završe kako su zaslužili.

Upitana je li pogaženo živo hrvatsko pravo na BiH, Lovrić je kazala da jeste.

-I to ne jednom nego više puta. Već sam djelomično i odgovorila na ovo u prethodnom pitanju. Ali, ne krivim ja za to Bošnjake, primarno. Oni se ponašaju na svoj način. Takvi su. To nam je još jedna u nizu lekcija. Oni su pokušali i uspjeli. Nelegalno i neustavno ali njima to evidentno ne smeta. Po meni jedini krivci za to su domaći izdajnici. Parafrazirat cu izjavu predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, kada su ga pitali zašto je podržao Vladu u Županiji Središnja Bosna odgovorio je: Ne želim biti bošnjački Jurišić! Sasvim dovoljno objašnjenje-rekla je predsjednica Lovrić.