Lazanski: Pokušaj stvaranja velike Srbije u Hrvatskoj i BiH izveden je nespretno

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
Potrebu JNA za angažiranjem paravojnih formacija poput Šešeljovih analizirao je KOS-u JNA bliski srbijanski analitičar Miroslav Lazanski.

-Potreba nekadašnje JNA za dobrovoljcima poput Šešeljevih pojavila se 1991. u vrijeme raspada bivše Jugoslavije, zbog vrlo malog odaziva na mobilizaciju u Srbiji, te izdaje u pojedinim garnizonima u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i ozračja "opće bježanije - tvrdi srpski vojni komentator Miroslav Lazanski u analizi vojnih aspekata oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju koju donosi novinski portal "Pravda".

Tvrdi da su se tijekom 1991. i 1992. "raspale" 33 brigade JNA.

-Od 37 mobiliziranih brigada JNA u Srbiji, Crnoj Gori i BiH tijekom 1991. i početkom 1992., njih 33 su se raspale, pobjegle ili nisu izvršile zadatak - navodi Lazanski.

Upozorava da je to bio glavni i jedini razlog zašto je JNA morala regrutirati "dobrovoljce" od kojih je, kako navodi, zapravo imala malo koristi u vojnom smislu.

-U Hrvatskoj su bježale 145. lička brigada, te 4. i 5. kordunaška, a 11. brigada iz Dvora na Uni čak je sedam puta bježala pred hrvatskim 'zengama' od kojih su bili mnogobrojniji i mnogo bolje naoružani - navodi Lazanski.


Kao primjer "borbenog morala JNA", navodi primjer mehanizirane brigade iz Valjeva koja je kod Tovarnika "ostavila 8 tenkova i 50 oklopnih transportera".

-Tijekom sukoba 1991. druga mehanizirana brigada iz Valjeva, potomci slavne drinske divizije, pobjegla je s fronte kod Tovarnika, ostavivši na livadama 8 tenkova i 50 oklopnih transportera - kaže Lazanski.

Smatra da je agresija na Hrvatsku i BiH, odnosno "pokušaj stvaranja velike Srbije u Hrvatskoj i BiH" izveden nespretno. Krivca vidi u Slobodanu Miloševiću i njegovom nedovoljnom fondu vojnog znanja.

Podsjeća kako je JNA pobunjenim Srbima u Hrvatskoj 1991. ostavila prostor, dosta naoružanja i kvalitetne opreme.

-Granice nekadašnje republike srpske krajine zapravo je postavila JNA ostavivši im oružje, kvalitetno opremu i relejne centre, ali 4 godine očito nisu bile dovoljne da te granice ostanu stalne - navodi Lazanski.


Upozorava kako je "vreme srpske bežanije" počelo još 1991. godine.

-Bilo je to vrijeme opće bježanije, kad su majke sprječavale sinove da idu u vojsku i deblokiraju opkoljene vojarne, te upadale u srbijansku skupštinu, vrijeme defetizma, izdaje i predaje - navodi Lazanski.

Ocjenjuje da se rat može dobiti samo vrhunski ustrojenom organizacijom, što kod Miloševića nije bio slučaj jer on nije bio vojni stručnjak.

-Rat se dobija vrhunskom organizacijom, čeličnom disciplinom i vođenjem cijele nacije, a vojska je pitanje struke. Ne može se oficire stvarati na brzinu od kuhara, skladištara i šofera, toga je 1991. i 1992. bilo dosta - tvrdi Lazanski


Na koncu tvrdi da se "osećaj samozadovoljstva u superiornosti" Srbima razbio o glavu.

-Osjećaj samozadovoljstva u superiornosti koji u startu ne trpi kritiku nije dobar znak za jednu profesiju, a posebno ne za vojnu profesiju - ustvrdio je u svojoj analizi Lazanski.

hrsvijet.net