OTOK SA 10 STANOVNIKA NOVI TURISTIČKI HIT Otvorili su mistične vojne tunele i uredili spektakularan vidikovac

Biševo
https://www.yachtscroatia.hr/bisevo/

Malo je onih koji nisu čuli za Biševo, maleni otok smješten nedaleko od Visa koji već na prvi pogled oduševljava svojom nenametljivom ljepotom. Prostire se na svega 5,8 četvornih kilometara površine, sredinom prošlog stoljeća na njemu je živjelo oko 300 stanovnika, a danas ih je ostalo tek desetak.

Dom sredozemne medvjedice

Biševo je nekada bilo poznato kao dom sredozemne medvjedice, no iako je ta prekrasna životinja odavno nestala s otoka, danas ovaj dragulj zrači nekom novom energijom. Naime, na Biševu možete istražiti svjetski poznatu špilju, uzbudljive vojne tunele i vrhunski centar za posjetitelje koji je otvoren prošle godine nakon pet godina mukotrpnog rada.Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, Jugoslavenska Narodna Armija (JNA) na otoku je izgradila podzemne tunele i postavila prostor za četiri topničke bitnice. Iako oni nikada nisu upotrijebljeni u vojne svrhe, ti impozantni povijesni ostaci ostali su netaknuti i danas čuvaju priče koje nas vraćaju u neka davna vremena. Nedavno su „JNA tuneli” lijepo osvijetljeni i uređeni, imaju čak pet ulaza, a jedan od njih vodi do nove biševske atrakcije koja je ovih dana predstavljena posjetiteljima – terase s nevjerojatnim pogledom na cijeli južni Jadran.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ovdje možete uživati u spektakularnoj igri sunca ili samo promatrati valove kako se lome o stijene. Terasa nudi trenutke mira i inspiracije, što je čini savršenim mjestom za bijeg od svakodnevnog stresa i povezivanje s prirodom. „Svi su, naravno, impresionirani činjenicom da mogu izaći na ovu terasu. Kad je malo bolja vidljivost, mogu se vidjeti i Palagruža, Pelješac, Sušac. Pogled seže na cijeli Jadran”, izjavio je Marin Matavšek, voditelj Centra za posjetitelje ”Modra špilja” Biševo za HRT.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prošle je godine na otoku svjetlo dana ugledao i Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, mjesto koje vam otvara vrata u čudesni svijet podmorskih, kopnenih i geoloških fenomena, kao i u bogatu prošlost ovog dalmatinskog dragulja. U edukativnom centru posjetitelje danas očekuje prava riznica znanja! Naime, ovdje možete saznati sve o zaštićenim dijelovima prirode, naučiti što je koraligen podmorskih strmaca i zašto je važna posidonija. Osim toga, možete se upoznati s ornitofaunom i herpetofaunom otoka Biševa i Viškog arhipelaga, kao i s dobrim dupinima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Najveći dragulj ovog otoka ipak je svjetski poznata Modra Špilja, koja, prema riječima mnogih svjetskih putnika i časopisa, svojom ljepotom nadmašuje slavnu špilju Grotta Azzurra na otoku Capri u blizini Napulja. Špilja obara s nogu svojim čarobnim dvostrukim otvorima: prvi, manji, umjetno proširen, omogućuje čamcima da se provuku, dok je drugi otvor poput raskošnog svoda i nalazi se ispod razine mora.

Najbolje vrijeme za posjet Modroj špilji je između 11 sati ujutro i 2 sata poslije podne na sunčan dan. Međutim, ako se odlučite doći prije 10 sati, doživjet ćete svjetlost koja nije toliko intenzivna, ali će i dalje očarati svojom ljepotom. Posjet tijekom udarnog dijela sezone, u srpnju i kolovozu, često zahtijeva strpljenje, s mogućim čekanjem u redu, no srećom, u blizini postoje kafići i zalogajnice gdje možete ugodno provesti vrijeme.