Lagumdžija prije odlaska u Washington želi postaviti svog Hrvata

Bakir Izetbegović

... koje smišljeno postavljaju i namještenika koje užurbano raspoređuju. 

Ključne pozicije

Kako doznaje Večernji list, takva je situacija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje je Zlatko Lagumdžija pokrenuo niz aktivnosti kako bi u najskorijem roku dok je ministar, doveo i postavio svoje kadrove na ključne pozicije. Jedna od važnijih je deputy chief od Mission - zamjenik šefa Misije (veleposlanika) u Washingtonu.

Na tom je mjestu trenutačno Bošnjak, a prema novom rasporedu trebao bi doći Hrvat (radi se o raspodjeli dužnosti jer je veleposlanica u SAD-u Hrvatica Jadranka Negodić, zamjenik je Adnan Hadrović - Bošnjak, a generalni konzul BiH u SAD-u je Brane Pećanac - Srbin.

Lagumdžija namjerava već sada zamijeniti zamjenika šefa Misije Adnana Hadrovića i na njegovo mjesto postaviti nekoga od Hrvata, ali iz SDP-a. Mandat veleposlanice Jadranka Negodić ističe u ljeto 2015., ako prije toga ne bude promjena, pa bi SDP tako imao svog Hrvata na važnoj poziciji u Washingtonu.

Kako će budući veleposlanik biti netko koga će predložiti Bakir Izetbegović, Lagumdžija zna da ako sada ne povuče poteze i osigura svog čovjeka u Veleposlanstvu BiH u Washingtonu, neće imati izravne veze sa SAD-om i pomoć.

Kako doznajemo, o ovome su već obavljeni određeni razgovori i poduzeti koraci kako bi se na ovakav način popunila hrvatska pozicija u Washingtonu. Usporedno s aktivnostima izvan granica BiH i unutar Ministarstva pokušavaju se posložiti kockice kako bi SDP preko svojih ljudi imao kontrolu te izvor informacija. Najviše rangirani Hrvat u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je Zoran Perković, pomoćnik ministra i šef Odjela za međunarodno pravne i konzularne poslove.

Perković već duže vrijeme želi u Veleposlanstvo BiH u Moskvi. Pokušavao je to dogovoriti dok je Željko Komšić bio u Predsjedništvu BiH, ali nije. Perković i dalje lobira za Moskvu, pa bi u tom slučaju njegovo mjesto pomoćnika ministra u MVP-u, koje je inače u zaštićenom položaju, moglo ostati prazno.

Provode plan SDP-a

Već nekoliko mjeseci provodi se plan SDP-a da se na svim mjestima gdje su pri kraju ili istekli mandati pojedinim dosadašnjim kadrovima, raspišu natječaji i zaposle podobni kadrovi prije imenovanja nove vlasti, objavio je Vecernji.ba. Potvrđuju to i stotine imenovanja u Federaciji BiH u posljednje vrijeme.

Dok, s druge strane, stranke koje će participirati u novoj vlasti imaju dogovor sva imenovanja i odluke revidirati, poništiti i uraditi temeljitu analizu stanja u agencijama, institucijama, javnim poduzećima...