Lagumdžija: Priče da sam dao podršku Vuku Jeremiću su najbrutalnije laži i nebuloze

Lagumdžija: Priče da sam dao podršku Vuku Jeremiću su najbrutalnije laži i nebuloze

... da su priče o navodnom obećanju podrške ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću za visoku funkciju u UN-u „najbrutalnije laži i nebuloze".

Drago mu je da su činjenice isplivale na površinu i da ih je iznio sam srbijanski službenik.

"Vrijeme je da krenemo u lov na one koji su ovo kreirali da bi generirali probleme u BiH, ali i u regiji. Moramo dati odgovor na pitanja ko su ti ljudi i zašto to rade, zašto je napravljena cijela ova konstrukcija. To su najvažnije stvari. Zašto to rade?", ističe Lagumdžija.

Smatra da se pojavila pozitivna klima u BiH i regiji.

"Miču se neke stvari koje su do sada bile zaglavljene. Vidite, mi u BiH imamo ostatke poraženih struktura, ali i neke strukture unutar vladajuće koalicije kojima to ne odgovara. Pokušavaju sve ovo iskoristiti da nas posvađaju i u regionu i u državi. Svakako, nije loše što se ovo desilo da otvorimo oči i okrenemo se saradnji u BiH i regionu", kazao je Lagumdžija.

Odgovarajući na upit na koga aludira u svojim optužbama, naglasio je da iza ovog stoje dijelovi propalih politika i mafijaških struktura koje imaju političko pokriće, odnosno medijski trabanti koji ih prate.

Te strukture se ne mogu pomiriti da više nisu neprikosnovena vlast koja upravlja javnim preduzećima kao privatnim nahijama.

Oni, tvrdi Lagumdžija, kreiraju probleme i žele da se i „SDP uključi u stvaranje starih tenzija da bi se zadržao status quo".

Cijeli slučaj doveo je u vezu sa zakonom o oduzimanju opljačkane imovine.

"Mi se očito borimo za reforme s ljudima koje treba reformirati", rekao je Lagumdžija.

Govoreći o slučaju „Jeremić", Lagumdžija je pojasnio da BiH za konačnu odluku ima još dva mjeseca. Naša država može imati stav „za" i „protiv", a, također, može biti i „bez stava".

Napominje da nijedan član Predsjedništva BiH neće moći ništa sam učiniti. U svakom slučaju BiH neće donijeti prevagu u konačnici i zbog toga se pita „ko nas to gura u sukobe oko nečeg gdje mi ne odlučujemo".

Šef bh. diplomacije u London ide na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea, s kojim će razgovarati o pitanjima vezanim za BiH.

U okviru posjete sastat će se s britanskim ministrom za Europu, zatim s čelništvom i menadžmentom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te održati predavanje na Institutu za međunarodne i sigurnosne studije, navodi Dnevni avaz.

Fena