KUPLJENI OBJEKTI PRAZNI Novalićeva vlada proračunske milijune troši na najmove

Staklena banka
hercegovina.info

Vlada Federacije BiH s premijerom Fadilom Novalićem na čelu od 2017. do kraja 2019. godine kontinuirano je povećavala troškove najma poslovnih prostora za potrebe smještaja federalnih institucija. U ovom razdoblju za te namjene potrošeno je više od 12,5 milijuna maraka. Zaključak je to revizije „Upravljanje smještajnim kapacitetima proračnuskih korisnika FBiH“, koju je uradio Ured za reviziju institucija.

"Revizija je konstatirala da su u prethodnim godinama značajna proračunska sredstva, točnije 6,7 milijuna maraka, uložena u tuđe objekte, koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja bproračunskih korisnika FBiH. Vlada nije usvojila potrebne propise u cilju reguliranja najma prostora, što je imalo za posljedicu najam prostora različitih površina i cijena, bez odgovarajuće procjene ekonomske prihvatljivosti pojedinačnih ugovora o zakupu" - naglašeno je u izvještaju Ureda.

Dodaje se da je nastavljeno s praksom ulaganja u tuđe objekte te je odlučeno da se kupi objekt „Staklena banka“ u Mostaru, koji nema riješen imovinskopravni status, po cijeni od oko 6 milijuna KM.

"Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu od oko 9,5 milijuna maraka", naveli su revizori, a prenosi Avaz.

Prema mišljenju revizora, ova višemilijunskaizdvajanja se događaju i pored kupovine zgrade „Energoinvesta“ u Sarajevu, za koju je plaćeno 54 milijuna maraka.

"Nakon isplate prve i druge tranše Vlada FBiH upisala je vlasništvo za visoko prizemlje i sedam katova navedenog objekta, koji je postao trajno rješenje smještaja proračunskih korisnika FBiH u Sarajevu - pojašnjeno je.

Politički analitičar Adnan Huskić za „Avaz“ je kazao da nitko zko sjedi u Vladi FBiH ne razmišlja i ne razumije da je to javni novac, a ne njihov".