IAKO JE DOBILA SVA IMENA Lidija Bradara nije donijela odluku o imenovanju Vlade

IAKO JE DOBILA SVA IMENA Lidija Bradara nije donijela odluku o imenovanju Vlade
Hercegovina.info

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara danas nije donijela odluku o imenovanju Vlade jer je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić zatražio dodatne konzultacije, javlja BHRT.

Potvrdila je to Bradara navodeći da je jučer dobila sva imena predloženih ministara koji bi trebali činiti novu Vladu Federacije BiH.

"Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila je spremna za donošenje. Međutim, Nikšić je tražio još malo vremena za dodatne konzultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi", istaknula je Bradara. 

Kako je rekla, nada se da će se tijekom sutrašnjeg dana moći donijeti ovu odluku.

"Bolje je izvršiti pripreme na vrijeme i sve do kraja usuglasiti nego da poslije imamo probleme kada dođemo do Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pri imenovanju Vlade", poručila je Bradara.

Nakon što predsjednica Federacije BiH donese odluku o imenovanju Vlade, dva potpredsjednika bi trebala dati suglasnost, a zatim da bude upućena na usvajanje Zstupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i političkih stranaka "Osmorke", koje čine novu parlamentarnu većinu, kandidat za premijera Federacije je Nermin Nikšić. 

Krajnji rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. travanj, te se koalicijski partneri nadaju da bi se sjednica Zstupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala Vlada mogla održati do tog datuma.