HSS: HDZ u Brčko distriktu hrvatske pozicije daje SDA-u

Internim dogovorom unutar hrvatskog  bloka HSS-HDZ , raspodjela dobivenih pozicija tekla je na način da je HSS predložio dvije opcije :

1. Gradonačelnik i savjetnik u Vladi

2. Tri predstojnika Odjela i savjetnik u Vladi Brčko distrikta

Unatoč tomu što obje stranke imaju jednak broj zastupnika u Skupštini, budući da je HDZ BiH osvojio nekoliko glasova više, HSS mu je dao pravo biranja jedne od   navedenih opcija.

Opće poznato je kako je HDZ i dr.Domić, izabrao poziciju gradonačelnika Brčko distrikta. HSS-u je pripala druga opcija sa 3 predstojnika Odjela, te savjetnik u Vladi Brčko distrikta.

Iako je HSS predložio osobe za pozicije predstojnika Odjela i poziciju Savjetnika, na jučerašnjoj  tiskovnoj konferenciji  novi gradonačelnik Brčko distrikta, dr.Anto Domić (HDZ), potpuno neočekivano na HSS-ovu i hrvatsku poziciju predstojnika Odjela za Komunalne poslove imenuje Bošnjaka, Amira Trobradovića za "ministra" i daruje jedan odjel (ministarstvo) više bošnjacima, to jest stranci SDA, otimajući na taj način jednu od pozicija hrvatima Brčko distrikta.

Imenovani HSS- ovi šefovi odjela su  Pejo Mendeš šef Odjela za stručne i administrativne poslove, te Petar Blekić  šef Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove.

Na poziciju šefa Odjela za komunalne poslove, koja također pripada hrvatima, HSS je predložio Katicu Ivanović a dr. Domić će morati objasniti i HSS-u i hrvatima Brčko distrikta zbog čega se na toj poziciji nalazi Amir Trobradović iz SDA.

Bloku srpskih stranaka (SNSD- DNS, SDS) potpisanim koalicijskim sporazumom pripale su pozicije, predsjednika skupštine, glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta, te pet (5) Odjela u Vladi Bčko distrikta.

Bloku bošnjačkih stranaka (SDA i SzBiH) potpisanim koalicijskim sporazumom pripale su pozicije dopredsjednika skupštine Brčko distrikta, dogradonačelnika, te tri (3) Odjela u Vladi Bčko distrikta.

Zbog grubog kršenja sporazuma unutar  "hrvatskog bloka" i grubog kršenja sporazuma koalicije koja čini vladajuću većinu u Brčko distriktu, predsjedništvo HSS-a Brčko distrikta danas (30.11.2012)  u 10,00 sati zakazuje tiskovnu konferenciju u Uredu HSS-a, organizacije za Brčko distrikt, stoji u priopćenju HSS-a.