Hrvatska traži da Hrvati u BiH budu ravnopravni

Karamarko i Čović

... Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suradnicima, te predsjednici iz regije gdje će potpisati deklaraciju o nestalima. Veliki je interes hrvatskih dužnosnika za Hrvate u BiH, oni dolaze s jednom porukom i slažu se kako Hrvati moraju biti ravnopravni u BiH.

Interes za Hrvate u BiH

- Prije svega, zadovoljan sam da nositelji vlasti i političkog života Hrvatske imaju veliki interes za BiH i Hrvate u BiH. Karamarko je već drugi put u posljednjih pet - šest dana u BiH. Veseli me da se odazvao našem pozivu i potpori koju mi je dao kada je čuo da sam se kandidirao za člana Predsjedništva BiH. I ovaj se posjet na neki način može vezati uz predizbornu kampanju, ali on vrlo jasno naglašava potrebu da se osnaži Hrvatski narodni sabor, i to je način kako se može trajno riješiti pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kazao nam je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

- Predsjednik HDZ-a RH jasno se stavlja u poziciju da želi skrbiti i pomagati nas u HDZ-u, ali i hrvatski narod u BiH. Dolazak predsjednika Ive Josipovića u Mostar šalje jasnu potporu i meni kao članu Predsjedništva, ali i pokazuje skrb za BiH kao državu u kojoj se mora osigurati ravnopravnost svih naroda. Pokazuje i kako je za njega BiH strateški interes, i to odlaskom u svaki dio BiH, dodao je Čović.

Dayton na štetu Hrvata

Mostar je sljedeća dva dana središte mnogih zbivanja. Osim dolazaka visokih dužnosnika i susreta, danas se obilježava 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne. HDZ BiH danas nakon 24 godine ima više od 36 tisuća članova.

- Iduće godine je Sabor stranke i ja ću imati prigodu podnijeti izvješće i o tom zadnjem desetogodišnjem razdoblju i nadam se da ćemo tada moći reći kako smo do kraja riješili pitanje i hrvatskog naroda i BiH. Naše opredjeljenje je da s ovim izborima i Saborom iduće godine podvučemo crtu tog jednog razdoblja djelovanja HDZ-a pa i modela organiziranja.

A da već od sljedećeg Sabora to bude potpuno novi koncept. Nadamo se da će biti do tada prihvaćen novi model federalizacije BiH i riješeno hrvatsko pitanje u BiH. Tada vjerujem da će i ustroj HDZ-a BiH od njegove 25. godišnjice biti okrenut mladim ljudima, svježini u stranačkom organiziranju. Sve dok ne riješimo pitanje preustroja BiH, moramo ostati stožerna snaga bh. Hrvata i stoga ja pozivam i one koji imaju zamjerke na rad dužnosnika HDZ-a BiH da to shvate i kao prirodne ljudske slabosti. Jer, bez jakog HDZ-a BiH danas je nemoguće boriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, kazao je Čović.

- Činjenica je da smo imali Herceg Bosnu da se i BiH i hrvatski narod u BiH imao na što osloniti u svom organiziranju. Procesi koji su uslijedili nakon Daytonskog sporazuma išli su strmoglavo na štetu hrvatskog naroda u BiH, jednim dijelom kao posljedica rata, stradanja i protjerivanja Hrvata. Hrvati su uglavnom opstali samo tamo gdje su bili politički i vojno organizirani, i to pokazuje koliko je važno imati svoju političku organiziranost.

I vrijedno je danas naglasiti da moramo vrednovati na poseban način s ove vremenske instance ono što je bilo vrijedno u Herceg Bosni. Ima pokušaja da se kriminaliziranjem Herceg Bosne stvori država koja je neodrživa i koja ne može funkcionirati.

To je za nas prevažan datum i mi moramo tražiti rješenja koja će osigurati da kroz federalizaciju BiH hrvatski narod bude potpuno jednakopravan s druga dva naroda. Zbog toga i zagovaramo ideju o četiri federalne jedinice, gdje bi Sarajevo bio distrikt BiH, jasan je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Kazao je posebno kako će se danas na 21. obljetnicu HR HB sjetiti i svih onih koji su dali svoj život za BiH. Neće se zaboraviti ni šest hrvatskih uznika u Haagu, naglašava Čović.

Tri povijesne istine

- Oni već godinama odgovaraju za projekt koji neki pokušavaju prikazati kao zločinački, ali siguran sam da u tome neće uspjeti. Za zločine trebaju odgovarati oni koji su ih počinili, ali isto tako ne može se prihvatiti bilo kakva kolektivna odgovornost, a posebno ne onih koji su svojim djelovanjem štitili BiH i hrvatski narod u BiH.

Nažalost, u BiH i danas postoje najmanje tri povijesne istine, ali ne smijemo se zamoriti. Bojim se da smo baveći se svakodnevicom naše ljude u Haagu prepustili same sebi, kao da su oni imali svoje privatne političke i vojne aktivnosti. Želim im poslati poruku ohrabrenja i vjerujem da će pravda doći na svoje, kazao nam je jučer povodom predstojećih događanja u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

Večernji list