FOTO  OVO SU ZA BIH “STRANCI” Evo prekršajnih naloga koje pišu Hrvatima na granici

Prekršajni nalog granica BiH
hercegovina.info


Evo kako izgledaju prekršajni nalozi osoba hrvatske nacionalnosti koje pokušavaju doći na svoju djedovinu u BiH.

Pravnik Ivan Ćuro, koji je tražio ocjenu ustavnosti ovakvih naloga, ustupio je našem portalu prekršajne naloge koje su članovi njegove obitelji i prijatelji dobili na granici.

Prvi prekršajni nalog (identitet poznat redakciji) odnosi se na osobu koja je iz Švicarske pokušala doći u BiH s važećom putovnicom RH. Na granici su mu važeću putovnicu proglasili nevažećom i napisali prekršajni nalog na 200 maraka.

U drugom slučaju radi se osobi koja je sa osobnom iskaznicom RH ušla u BiH. Takav dokument ima tisuće bh. Hrvata, koji su sada za BiH stranci. I on je počašćen s 200 maraka kazne, što se prepolovljava ako plati odmah.

Na nalozima piše da su predočili dokumente koji nisu propisani za prelazak bh. granice. Zanimljivo je da Vijeće ministara danas raspravlja o ovoj temi – odnosno “ulasku stranaca u BiH”. Takav naslov su prenijeli brojni mediji, premda je posve jasno da se ovdje ne radi o strancima, nego o državljanima BiH koji rade ili se školuju u RH i dalje, ali im je majka postala maćeha.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.