GO SDA Mostar podnio kaznenu prijavu protiv djelatnika policije

GO SDA Mostar podnio kaznenu prijavu protiv djelatnika policije
hercegovina.info

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Mostar priopćio je danas kako je podnio je kaznene prijave protiv nepoznatih ovlaštenih službenih osoba u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Povodom saznanja i mnogobrojnih prijava vezanih za počinjenje protuvpravnih radnji i aktivnosti u nastojanju da se utječe na rezultate izbornog procesa u Gradu Mostaru, Gradska organizacija SDA Grada Mostara podnijela je danas Kaznenu prijavu protiv nepoznatih ovlaštenih službenih osoba u MUP-u HNŽ. Smatramo da su te osobe suprotno važećim zakonskim propisima pristupale i nezakonito raspolagale s osobnim podacima velikog broja građana Grada Mostara - prije svega Bošnjaka. Gradska organizacija SDA Grada Mostara ovom Kaznenom prijavom želi na ozbiljan i odgovoran način upoznati javnost u gradu i BiH, s kršenjem osnovnih prava i sloboda građana Grada Mostara zagarantiranih i zaštićenih Ustavnom FBiH, te Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda", navodi se u priopćenju.

SDA Grada Mostara sa zabrinutošću prati daljnje odvijanje novonastale situacije.

"Pokretanje istražnih radnji i hitno angažiranje "dežurnog HDZ-ovog tužitelja", koji se do sada bavio samo gospodarskim kriminalom i predmetima koje mu dadne u zadatak HDZ, kao što su izbor Načelnika HNŽ, procesuiranje članova „Inicijative za Stolac“ kao i zadnje prijave HNS, doživljavamo kao organiziran i jako dobro planiran pritisak na građane bošnjačke nacionalnosti u Gradskim područjima: Jug, Jugozapad i Zapad, a sve uz nezakoniti politički i stranački uticaj na institucije, koje bi se trebale neometano i nezavisno baviti svojim vrlo važnim nadležnostima i poslovima. Podsjećamo, kako se na tzv. "informativne razgovore" pozivaju građani Mostara - Bošnjaci, koji su u proteklom ratu već pretrpjeli strašan teror ratnih zločina i etničkog čišćenja, a što je dokazano i presudama Suda u Hagu. Negiranja presuda sudova, što je ozbiljno krivično djelo, ne zanimaju nadležno Tužiteljstvo u HNŽ, ali se na sva zvona pokreću istrage o čisto lokalnim osnovnim administritivnim pravima građana, koja su im, osim toga, striktno zagarantovana i zakonima i Ustavom!", dodaje se.

"Možda je neko mislio da se Bošnjaci iz dijelova Mostara, iz kojih su svojevremeno temeljito etnički očišćeni, više nikada neće vratiti, ali to se na njihovu žalost - nije dogodilo. Štoviše, Bošnjaci, ne samo da nisu odustali od prostora, koja su desetljećima i stotinama godinama naseljavali, već su se spremni i vratiti tamo gdje pripadaju. A to, očito, nekima jako smeta. Krajnje je zanimljivo, ali i zabrinjavajuće sa stanovišta poštivanja pravne države da se građane koji se pozivaju na "razgovor" pita, između ostalog, i da li su glasali na izborima (!?), što je lišeno bilo kakve logike, jer su prava na biranje i izbor osnovne ustavne kategorije, prepoznate i međunarodnim konvencijama. Takvo zadiranje u ljudska prava po pitanju izbora je najjednostavnije rečeno - skandalozno", poručuju iz SDA Mostar.

"Podsjećamo kako je u zadnje vrijeme preko 1400 građana Mostara odlučilo promijeniti prebivalište, ali je "političkim istražiteljima", eto jedino bitno zašto je to učinilo nekih 300 Bošnjaka!? Sve navedeno, dovodi do - blago rečeno - osjećaja nesigurnosti, ali i straha kod građana bošnjačke nacionalnosti u tzv. "zapadnom dijelu grada", a što je vjerovatno i bio glavni cilj ove operacije, nakon što se ispostavilo da izbori baš i nisu prošli onako kako su to neke stranke sa hrvatskin nacionalnim predzakom očekivale. Te i takve želimo podsjetiti da su za kompletan izborni proces nadležne Ustavom i zakonima predviđene institucije na čelu sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH, a ne krojači smiješnih teorija zavjere. Političke subjekte u Mostaru i šire, pozivamo na poštivanje zakonskih procedura i demokratskih pravila, umjesto što ovim svojevrsnim "lovom na vještice" žele na silu kompenzirati ono što se izgubilo u legitimnom demokratskom procesu. Na potezu su sigurno i viši nivoi vlasti, ali i nadležni međnarodni faktori, koji ne smiju ostati nijemi i slijepi na ovako eklatantno i budimo do kraja otvoreni - bezobrazno i drsko kršenje osnovnih građanskih i ljudskih prava Mostaraca", navodi se u priopćenju GO SDA Mostar.