Fra Luka Markešić: Mi smo se svrstali za platformu SDP-a, a Lovrenović je ideolog HDZ-a

Lovrenović i Lasić istupili su iz HNV-a nakon što je Markešić nedavno dobio treći mandat na čelu ove organizacije, pobijedivši protukandidata Iliju Šimića, kojeg su oni podržavali. U otvorenim pismima koja su uputili Markešiću iznijeli su niz optužbi na njegov rad. Markešić, pak, tvrdi da "ova pisma vrve neistinama".

Ključna stvar zbog koje je izbio sukob očigledno je to što je HNV, kao nezavisno udruženje građana, pružio podršku SDP-u, što Markešić i ne skriva, piše Dnevni avaz.

- Mi se jesmo svrstali za platformu SDP-a, koja iznosi jedan konkretan program koji pokazuje nešto pozitivno za rješavanje problema koji nas sve u BiH muče, poput državnosti, ekonomije... - kazao je Markešić.

Prema njegovim riječima, Lovrenović se nameće kao onaj koji nije svrstan, a upravo je on jedan od najžešćih protivnika SDP-ove platforme.

- On se svrstava na pogrešnu stranu, što je žalosno. On brani politiku dva HDZ-a. Žao mi je, ali Ivan Lovrenović ovdje se pojavljuje ne kao književnik i publicist nego kao jedan novi ideolog pogrešne politike HDZ-a, kaže Markešić za Dnevni avaz.

Markešić kaže da ne misli da Lovrenović zagovara treći entitet, ali da zagovara sve drugo što se tiče HDZ-ovskog političkog djelovanja. Što se tiče Lasića, ističe da je "on ovdje manje važan", ali da se sve ovo što je govorio za Lovrenovića odnosi i na njega.

- Drago mi je što su oni svjesni da ne mogu ići sa ovim HNV-om i da su nas sami napustili, da ih mi ne moramo isključivati - ističe fra Luka Markešić.


- Prije Sabora bio je razgovor kakav stav treba zauzeti u vezi s izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ilija Šimić i još nekolicina zagovarali su da mi izrazimo prosvijed zbog toga. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir. Jer, ja sam sam glasao za Komšića, zato što mi u sadašnjoj kaotičnoj situaciji opcija SDP-a i Željka Komšića izgleda kao pozitivna opcija - kaže Markešić.