FOTO  Tomislavgrad: Pronađen grob fratra Luke Markotića?

grob fra luke
Jedan grob je otvoren, pronađeni skeletni ostaci su preneseni u Franjevački muzej u Tomislavgradu, gdje je u tijeku utvrđivanje dobi, spola, uzroka smrti dvaju pronađenih skeletnih ostataka.

Na proljeće je planiran nastavak istraživanja i otvaranje još jednoga groba koji se nalazi nedaleko od ovoga koji se već istražuje (na priloženim slikama ispod trna). Prema fra Robertu Joliću na ovoj lokaciji se najvjerojatnije nalazi staro mandoseljsko groblje na kojemu je u drugoj polovici 18. stoljeća (1768.) pokopan fra Luka Markotić, piše Mandino-selo.com.

Ne prejudicirajući zaključke koje će donijeti izvršena arheološka istraživanja u oči svih posjetitelja upada masivnost grobnih ploča od kojih je sagrađena grobnica. Je li u jednom od njih pokopan gore navedeni svećenik vjerojatno ćemo saznati u idućem razdoblju.

Arheolog Stipan Dilber, voditelj ovih istraživanja, iznenađen je načinom izgradnje same grobnice, prve ovakve pronađene u duvanjskom kraju, preteče današnjih grobnica, naravno, bez uporabe betona. Nakon analize kosti će biti ponovno vraćene i pokopane na istome mjestu.

U blizini ovoga groba postoji još jedan sličan koji bi trebao biti istražen na proljeće iduće godine.

Dilber je na kraju kazao i kako se zahvaljuje brojnim mještanima koji su njegovu stručnu ekipu posjećivali sva tri dana koliko su trajala arheološka iskapanja u Mandinu Selu, interesirajući se za istraživanje koje su provodili, kao i na iskazanom gostoprimstvu, bez obzira na isto koje im je osigurao župni ured u Kongori, na čelu sa župnikom fra Stjepanom Martinovićem, inicijatorom ovoga istraživanja.

Fotografija: mandino-selo.com