Federacija će se zadužiti 790 milijuna maraka, građani se ne smiju dovesti na rub egzistencije

Jelka Miličević
Fena

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obrazložila je utvrđeni rebalans proračuna za 2020. godinu.

„Svjedoci ste u posljednje vrijeme različitih inicijativa, razmatranja aktivnosti i predlaganja, pa i nekih zakonskih rješenja koje Vlada nastoji u ovom trenutku donijeti. Rebalans proračuna upravo je reakcija na ekonomsku krizu u FBiH.

Za proračun kažemo da je to jedna 'torba' u kojoj se nalaze svi prihodi i svi rashodi. Idealno je da ti prihodi odgovaraju rashodima i to je onda dobro i stabilno. Moram izvjestiti javnost da mi u ovom trenutku imamo veoma neobičnu situaciju i nikada je nismo imali takvu. Istovremeno nam se događa pad prihoda koje je teško predvidjeti, a s druge strane potreba od proračuna da pomogne izazovima u svim segmentima našeg društva“, istaknula je ministrica Milićević.

Vlada FBiH se tražila rješenje za krizu vodeći se makro-ekonomskim parametrima u svijetu koji utječu i na bh. gospodarstvo. Prema projekcijama pad privatne potrošnje će pasti, a razlozi za to su gubitak posla, smanjenje plaća i smanjen priljevog novca iz inozemstva.

Drugi problem koji će se dogoditi u BiH je činjenica da je 20 posto BDP-a čine investicije. Od tih 20 posto četiri petine su privatne investicije i projekcije su da će se tu dogoditi drastičan pad. Mi se nadamo da taj pad neće biti manji od pet posto. U ovom trenutku imamo projekciju pada prihoda od poreza otprilike 15 posto i moram reći da smo još uvijek optimistični. Porezi u prvom kvartalu ove godine su dobri i to je nastavak trenda iz 2019. godine. Onda se naglo zaledila ekonomija u svijetu, pa samim time i u Federaciji. Očekujemo da će smanjenje prihoda biti na 17 posto do kraja godine. Naše projekcije kažu da ćemo imati i manji priljev od PDV-a od 158 milijuna, te smanjene prihode za mirovinsko osiguranje 315 milijuna manje od planiranih i očekivanih“, naglasila je ministrica Milićević.

Ona je navela kako Vlada garantira isplatu mirovina i kako se građani ne smije dovesti na minimum egzistencije.

„Mi kao Vlada predlažemo Parlamentu zakonsko rješenje gdje ćemo veliki broj uposlenika, naše su projekcije da je to 350 tisuća subvencionirati, odnosno Federacija plaća minimalne doprinose na plaće.

Rezultati svih ovih aktivnosti kaže da su naši tekući prihodi u odnosu na rashode po prvi put u posljednjih sedam godina u defciitu i taj decifit je 780 milijuna i onda će netko upitati je li to moguće, ovo je moguće po zakonu samo kada je stanje prirodne nesreće“, komentirala je ministrica Jelka Milićević.

Uz sve pričuve koje su nastale u proračunu Federacija BiH će se zadužiti 790 milijuna KM. Planirano zaduženje u ovoj godini 585 milijuna, a sada će ono biti 1.375.000.000 i to kreditima, ali samo za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu.

„Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebale uraditi i županije i općine. Županijama smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija podijelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 posto i to ćemo zajedno vraćati“, pojasnila je Milićević.

Stoga je ovogodišnji proračun povećan za 11 posto i to je rezultat potreba, a Milićević je izrazila nadu da će uskoro biti urađen još jedan rebalans u kojem bi se Federacija mogla vratiti na normalno punjenje proračuna i ekonomskog i socijalnog života.