ESCOBAR "SAD su za ‘elektorski model’ biranja na izborima u BiH"

Gabriel Escobar, BIH, Gabriel Escobar, izborni zakon, elektorski model, Christian Schmidt, visoki predstavnik, Gabriel Escobar, Milanko Kajganić, korupcija, Gabriel Escobar
YouTube

Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je krajem prošle godine boravio i u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, govorio je jučer u Washingtonu o aktualnim pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Službenik State Departmenta, Gabriel Escobar, naveo je da SAD pozdravljaju da se u Bosni i Hercegovini uspostavi izborni sustav koji bi zemlji omogućio da bolje funkcionira kao država.

“Sve što trebamo zapravo su ograničeni koraci u tom smjeru. Dakle, ograničena ustavna reforma i izborna reforma koja je upravo sada na stolu”, rekao je Gabriel Escobar, prenosi HRT, navodeći da su se u Washingtonu sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Država, prilikom čega su razgovarali o stabilnosti Zapadnog Balkana i izbornoj reformi u BiH.

Na pitanje Al Jazeerinog novinara u Washingtonu je li istina da su Sjedinjene Države za realizaciju rješenja koji podrazumijeva elektorski način izbora u Bosni i Hercegovini, specijalni američki predstavnik Gabriel Esobar potvrdno je odgovorio, kazavši da je to “apsolutno istina”.

“Ne želim preduhitriti nikakvu odluku zato što se pregovori vode danas i sutra. Ono što mogu reći jeste da mi želimo da elektorski proces ispuni potrebe ljudi koji glasaju”, rekao je Escobar odgovarajući na pitanje šta bi to u praksi značilo.

Pregovori u završnoj fazi

Podsjećamo, danas su u zgradi Izaslanstva Europske unije u BiH nastavljeni pregovori predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH. Na pregovore su stigli predstavnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Naroda i pravde, SBB-a i NES-a.