Erdogan u Sarajevu okupio Predsjedništvo BiH, a Dodik mu rekao za jednog stranca i Afganistan

Predsjedništvo BiH i Erdogan
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je večeras nakon sastanka članova Predsjedništva s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da je dogovoreno da naredni trilateralni sastanak, s predstavnicima Srbije, bude održan u BiH.

"Razgovarali smo i o načinima da trgovinska razmjena između dviju zemalja dostigne vrijednost milijardu dolara", rekao je Komšić. Istaknuo je da ih je predsjednik Erdogan upoznao o određenim problemima na koje nailaze investitori iz Turske i o potrebi da budu izjednačeni s lokalnim kompanijama.

"To se odnosi na opskrbu ugljem Natrona u Maglaju i bivšu tvornicu sode u Lukavcu", pojasnio je Komšić. Naveo je da je razgovarano i o potrebi da dvije zemlje potpišu pismo namjere za suradnju u oblasti energetike, što je od vitalnog značaja za BiH s obzirom na izazove koji nas očekuju.

Erdogan je rekao da u narednom razdoblju očekuje povećanje obima trgovinske razmjene i investicija između BiH i Turske. Potcrtao je da su se sudionici sastanka suglasili da treba raditi na ekonomskom razvoju cijelog Balkana, na dobrobit svih naroda.

"Potvrdili smo našu podršku BiH na putu euroatlanskih integracija jer su teritorijalni integritet, političko jedinstvo i suverenitet BiH ključni za mir u regiji", naveo je Erdogan.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je podsjetio da su s Turskom potpisani sporazumi o suradnji u oblasti infrastrukture, a da se on osobno zalaže da izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd počne na što više mjesta u BiH, i na sjevernoj i na južnoj konekciji.

Istaknuo je da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini u kojem postoje mnoge neiskorištene mogućnosti za BiH, za šta će se BiH morati dodatno organizirati da ih iskoristi.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vjeruje suradnji s predsjednikom Erdoganom "više nego suradnji s nekim drugim propalim nastojanjima nametanja rješenja u BiH". Naveo je da je situacija u Afganistanu najbolje pokazala da stranci ne mogu uvoditi red u neku zemlju i održavati ga.

Dodao je da je na sastanku rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik, već samo neka ličnost koja se tako predstavlja. Dodik smatra da je neprihvatljivo da neizabrani stranac ovdje nama donosi zakone, a da bi najbolje bilo da mi u BiH s prijateljima kakav je predsjednik Erdogan to sami uradimo.