DOK NAROD ODLAZI Čović i Izetbegović se sastali sa predsjedateljem Europskog vijeća - priča o europskom putu

Dragan Čović Sarajevo
Klix

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu gotovo svakodnevno, a plaće (onaj tko ju prima) stagniraju, i dok se broje deseci i stotine tisuća onih koji su otišli ili će otići iz ove zemlje, politički lideri održavaju sastanke sa predstavnicima iz EU, ali i svijeta klimajući glavom i govoreći kako će se ponovno sastati da se dogovaraju. I tako godinama, a boljitka za stanovništvo nema.

Danas su se sa predsjedateljem Europskog vijeća Charles Michelom sastali Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Razgovarali smo kako napraviti fokus na europske integracije, našeg europskog puta i dobivanja kandidatskog statusa. Zahvaljujem se na inicijativi da se ovi sastanci održe. Čini mi se da smo svi pripravni da napravimo iskorak, hoće li to biti sastanak u Briselu vidjet će se, a sve kako bi napravili europsku mapu puta BiH u koji bi se stavila jedna dinamika i sve što treba raditi da imamo jednu ponovnu perspektivu. Rekli smo da ćemo učiniti sve da stabiliziramo političke tokove u Bosni i Hercegovini", izjavio je Čović nakon sastanka, prenosi 'Dnevni avaz'.

"Želimo da BiH stavimo u prioritet, naravno teme kako 14 uvjeta definirati. U osnovi su to tri uvjeta VSTV-a, sukob interesa, javne nabavke. Vrlo precizno smo kazali da tu nema improvizacije. Kroz institucije BIH, Vijeće ministara, Paralemnt nema nikakvih improvziacija od strane bilo kakvih zastupnika, predstavnika. Oko toga želimo imati vrlo jasan stav", rekao je između ostaloga Čović.

Dragan Čović Sarajevo

"Europska unija i Michel vraćaju fokus na europski put Bosne i Hercegovine. Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta ići će na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobivanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa", rekao je Izetbegović nakon sastanka.

Dalje je rekao da su europski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u EU. "Vidjeli su drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althee i po pitanju europskog puta. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela", rekao je Izetbegović.

"Deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja suradnja, europski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem lipnja. Vjerojatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo mi ići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida", istaknuo je, između ostaloga, Izetbegović.