Dodik se oglasio o zaključcima HNS-a

Dodik Milorad
Hercegovina.info

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da ne vidi ništa sporno u zaključcima Hrvatskog narodnog sabora (HNS), te smatra da Hrvati imaju pravo da zahtijevaju jednaka prava, kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

"Odbijanje muslimana da prihvate činjenicu da BiH nije njihov eksluzivitet dovela je BiH, a posebno FBiH, u točku u kojoj se danas nalazimo. Povlađivanje američke i briselske administracije željama muslimana dugoročno destabilizira BiH", rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da samo dijalog i razgovor svih u BiH garantira da bi ona mogla opstati onako kako je definirana Ustavom.

"Problem jednog naroda u BiH problem je svih i to je valjda svima jasno. Ignoriranje preglasavanja jednog naroda BiH gura u dugoročnu nestabilnost i odgovornost za to snosit će oni koji to ne žele vidjeti i riješiti", naveo je Dodik.

Jedan od zaključaka jučerašnjeg izvarednog zasjedanja HNS-a je da će, ako se nastavi dekonstituiranje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije kojima će biti osigurana potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Nakon toga oglasila se SDA koja je ocijenila neprihvatljivim zaključke HNS-a jer smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.