Burne reakcije na Goodbye BiH, welcome RSexit, SDP pita gdje je Inzko

RSexit
hercegovina.info

Pljušte reakcije na Dodikove riječi "Goodbye BiH, welcome RSexit", te osam zaključaka, koje je sinoć usvojila Narodna skupština Republike Srpske (RS).

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i državni zastupnik kazao je da se radi o protuustavnim zaključcima, te da "dirigiranje iz Beograda ovdje neće proći".

"Sada kada im je 'zabranio' djelovanje u državnom parlamentu, sa skromna 2 zastupnika SDS-a i 2 zastupnika PDP-a, neće imati nikakvu priliku da kritikuju rad zastupnika SNSD-a. Konačno, SNSD će ih politički dokrajčiti na lokalnim izborima u oktobru ove godine", izjavio je Đonlagić za Klix.

Reagirao je i SDP BiH. Ističu da od pravosudnih organa države očekuju da konačno počnu raditi svoj posao, te da poduzmu konkretne mjere na podizanju optužnica i procesuiranju svih javnih dužnosnika koji pozivaju na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine ili sudjeluju u takvim aktivnostima blokiranjem i opstruiranjem rada državnih institucija.

“Krajnje je vrijeme da se sa formalnih osuda pređe na konkretna djela u pravcu zaštite države od sinhroniziranih napada koje u zadnje vrijeme provodi SNSD i Milorad Dodik, uz očitu, pa i javnu, podršku susjedne Republike Srbije", priopćeno je iz SDP-a BiH.

SDP BiH smatra nedupustivim "da Ured visokog predstavnika (OHR) ne izvršava svoju ustavnu obavezu zaštite pravnog poretka Bosne i Hercegovine, za što na raspolaganju ima sve pravne mehanizme".

Podsjetimo, i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je u Narodnoj skupštini RS-a da smatra da nije pametno da se priča o referendumima i secesiji RS.

“Za te stvari vjerovatno ima vremena”, dodao je Šarović i naveo da treba da se priča o dva pitanja, odgovoru RS na odluke Ustavnog suda i šta sa ovakvim Ustavnim sudom BiH.

Kazao je da su po njemu to glavna pitanja: “Nemojte da mislite da kod mene i opozicije ima bilo kakvog straha, ali prije svega ima briga. Kada izgovaramo tako krupne riječi, trebamo to imati na umu”, naveo je Šarović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o odluci Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištvom RS.

Podsjetimo, zastupnici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

Za zaključke, koji su prihvaćeni nakon cjelodnevne rasprave, glasala su 72 zastupnika, protiv su bila dva, a sa isto toliko glasova usvojena je i "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.