Budimir najavio nastavak majorizacije Hrvata

Kaže Budimir da njemu i nije baš bitno tko ga priznaje tko ga ne priznaje te da njegov izbor ima uporište u zakonu. Zna Budimir da nema, osim ako on i Valentin Inzko i dalje drže da je trećina od 17 pet, a ne šest. Poziva se Budimir na Ustavni sud, ali taj sud nije zasjedao niti donio odluku, tako da je važeća ona SIP-a koji je kazao kako je formirana vlast na nelegalan način. Na pitanje je li principijelna koalicija s LagumdžijinimSDP-om, Budimir odgovara da jeste jer su oni prije potpisivanja platforme dugo pregovarali te da će promijeniti izborni zakon koji će omogućiti jednakopravnost Hrvata.

Budimir u odgovoru na iduće novinarsko pitanje demantira sam sebe. Na upit znači li to da promjenom izbornog zakona, kako su dogovorili platformaši, više neće biti majorizacije Hrvata, Budmir kaže: „Ne više u onom smislu u kojem je bilo do sada". Znači sve je bila laž. Majorizacije će biti i dalje samo na drugi način i drugim sredstvima, ali to je manje važno sada kada je Ante, pardon Živko, „predsjednik" FBiH.

Na pitanje je li se čuo s Lagumdžijom, koji je nakon što je „povalio" Hrvate otišao u Ameriku lobirati da to isto učini i sa Srbima na državnoj razini, Budimir kaže da nije bio u kontaktu s Lagumdžijom tijekom njegovog boravka u SAD. Lagumdžija se vratio iz SAD prije skoro tjedan dana, ali nije našao za potrebu da informira svoga glavnog koalicijskog partnera s hrvatske strane, ali jeste fra Luku Markešića, Mirka Pejanovića i Krug 99. Toliko o tome koliko Lagumdžija drži do predsjednika FBiH, dopredsjednika HSP-a glavnog koalicijskog partnera s hrvatske strane.

Iako je Budimir, prema njegovom mišljenju, izabran za predsjednika entiteta prije mjesec dana nije se susreo s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.
Na upit novinara je li razgovarao s Dodikom, Budimir kaže kako nije jer je kratko vrijeme od kada je on izabran, ali vjeruje da će njihov odnos biti korektan i da će raditi s ciljem poboljšanja stanja u BiH.

Teško, jer Budimir se nije sreo ni s jednim relevantnim sugovornikom nakon izbora. U Sarajevu ga drže kao privjesak, u RS-u ga ne priznaju, a među Hrvatima vrlo je malo sugovornika koji su spremni s njim popiti kavu, a kamoli politički surađivati.

(R.I. Dnevnik.ba)