Bošnjačke stranke su jedinstvene oko pitanja koja su protiv Srba ili Hrvata

milorad dodik
milorad dodik
... Federacije BiH koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje o proizvodnji oružja i municije u FBiH koje je izvan kontrole institucija BiH, prenosi Fena.

Predsjednik RS je istakao da činjenica kako je proizvodnja oružja i municije u FBiH izvan kontrole institucija BiH, a da je sve u RS stavljeno pod kontrolu, govori o dualizmu samog tog sustava.

"Zbog toga bi rješenje bilo da se formira zajednička komisija Republike Srpske i FBiH, koja bi utvrdila sve činjenice u vezi s tim", rekao je Dodik za RTRS i dodao kako će predložiti da Vlada RS zatraži formiranje te komisije.

On je istaknuo da je to u duhu Dejtonskog sporazuma i dodao da nema ništa protiv i da Bošnjaci sudjeluju u nekoj komisiji koja bi došla u Republiku Srpsku da sagleda ima li ili nema nekih viškova i tajno skrivenog oružja.

Dodik je ocijenio da to može smiriti situaciju, jer je nedopustivo da se živi u uvjetima u kojima Bošnjaci mogu proizvoditi i skladištiti oružje za, kako su rekli, za "ne daj Bože" i da to "ne daj Bože" čekaju.

Predsjednik Republike Srpske ističe da je to usmjereno na Republiku Srpsku, a u ovom slučaju i na Hrvate.

"Ovo je ozbiljna situacija i mislim da je racionalno da formiramo zajedničku komisiju od predstavnika dva etniteta i da se o tome napravi izvještaj", rekao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ocijenio da je odgađanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH povodom izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da se oružje proizvodi za "ne daj Bože" ozbiljan negativan događaj imajući u vidu činjenicu da je sjednica sazvana na legitiman način i u skladu s Poslovnikom.

"Imamo bojkot Bošnjaka iz svih političkih stranaka, što implicira različite zaključke o tome. Njihovo jedinstvo na svim pitanjima koja su protiv Srba ili Hrvata sada se manifestiralo", rekao je Dodik.

On je dodao da je važnije od toga činjenica da postoji tajno naoružavanje i da u tom pogledu nije htio sudjelovati u polemici proteklih dana, jer se "uvijek nastojalo da se pokaže da je to nekakva retorička borba".

"Ovdje se ne radi o retorici, nego o činjenici da neko neovlašteno proizvodi bacače, rakete koristeći resurse koji su uspostavljeni za Bošnjake, jer su nama u Srpskoj ukinute sve tvornice koje se bave proizvodnjom oružja i municije, a šest takvih tvornica ima u FBiH", naveo je Dodik.

On je naglasio da je potpuno legitiman način da Republika Srpska opremi svoju policiju nakon 15 godina nakon stalnog devastiranja, ali da je to iskorišteno da se prikaže kao problem i u tom pogledu su djelovale i institucije BiH.

Dodik je podsjetio da su u tom kontekstu predstavnici različitih ministarstava govorili svašta, ali da ništa nisu mogli dokazati, kao i da je vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Mathew Palmer na svjedočenju u američkom Kongresu naveo da se radilo o legitimnom poslu koji je uradila policija.

"Ovdje je riječ o tome je li legitimno ili nije to što je Bakir Izetbegović rekao. Zato mislim da ta tema neće nestati, pogotovu ne nakon ovoga i vjerujem da svi bošnjački političari znaju da to postoji i da kriju od institucija BiH, kao i od Srba i Hrvata", dodao je Dodik.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o "ratnohuškačkim izjavama" člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u tvornicamaa namjenske industrije na teritoriji FBiH, odgođena je jučer zbog nedostatka kvoruma.