NAKON RAZGOVORA S BANJOLUČKIM BISKUPOM Najavljen povrat imovine Katoličkoj crkvi u Republici Srpskoj

Banjolučka katedrala

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je financijsku potporu za više projekata te povrat dijela imovine Katoličke Crkve u tome entitetu nakon razgovora s banjolučkim biskupom don Željkom Majićem danas u Banjoj Luci.

"Institucije Republike Srpske će dodatno financijski poduprijeti Katoličku gimnaziju u Banjaluci, dok će se udruženju Caritas izdvojiti 70.000 maraka (oko 35.000 eura)", rekao je Dodik u izjavi za medije nakon sastanka, piše Hina.

Dodao je kako Caritas u Banjoj Luci svakoga dana korisnicima dostavlja 30 obroka što zavrjeđuje pozornost vlasti, te je najavio kako će sljedeće godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra.

Samo 12.000 Hrvata u RS-u prema podacima Katoličke crkve

Katolički školski centar u Banjoj Luci uglavnom financira Katolička Crkva i u više navrata ranije bivši biskup Franjo Komarica je upozoravao da je ta obrazovna institucija na pragu opstojnosti. Čelnik Republike Srpske je u razgovoru s novoimenovanim banjolučkim biskupom don Željkom Majićem najavio i povrat dijela imovine Katoličke Crkve u ovome gradu, koja im je nacionalizirana nakon 2. svjetskog rata.

"Nemamo ništa protiv da se objekt, koji se sada koristi kao bolnica, vrati banjolučkoj biskupiji", dodao je Dodik. Banjolučki biskup don Željko Majić rekao je da kako je zadovoljan razgovorom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i izrazio očekivanje da će se realizirati najavljena potpora.

Na području Republike Srpske prije rata živjelo je oko 220.000 Hrvata, dok je prema posljednjem popisu iz 2013. bilo njih tek nešto više od 29.000. No, prema podacima Katoličke Crkve tek je 12.000 Hrvata katolika koji tamo stalno žive.

Česti su napadi na njihovu imovinu, a nakon rata se vratio mali broj Hrvata.