Nasljedstvo Borasove Vlade

HDZ 1990, Srećko Boras, izbori 2010, Vlada HNŽ, Srećko Boras, Srećko Boras, Vlada HNŽ

Novu županijsku vlast u HNŽ-u dočekat će brojni problemi i poteškoće.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Vlada Srećka Borasa ostavit će im u nasljedstvo, prije svega, financijske dubioze, glomaznu administraciju i petnaestak tisuća ljudi na zavodima za zapošljavanje.

Na tim oblastima se nije radilo gotovo ništa. Vlada je bila posvećena sama sebi. Više je brinula o zapošljavanju podobnih stranačkih kadrova i povećaju administracije, nego o načinima rješavanja problema nezaposlenosti i punjenju županijskog proračuna. Gomilaiye administracije i nesavjesno trošenje i upravljanje dovelo je do velikih dubioza. Tako su gubici za prošlu godinu iznosili oko 18 milijuna maraka.

U svim resorima je teško

Pored navedenih poteškoća aktualni saziv je ostavio još brojne, pa će Borasov nasljednik morati 'dobro zasukati rukave i krenuti u popravljanje situacije. Njemu i njegovu timu neće biti nimalo lako jer ih u svim resorima čeka mnogo posla.

Trenutačno najveći problemi koji vladaju su u visokom obrazovahu. Stanje na Univerzitetu Džemal Bijedić je poražavajuće. Univerzitet je nedavno ostao i bez svog vodstva koje je podnijelo neopozive ostavke, nakon što su naišli na veliki otpor unutar institucije, čim su krenuli u provođene procesa integracije.

Jedan od razloga podnošenja ostavki, kako su navodili, bilo je i potpuno nerazumijevanje ministra obrazovanja Esada Dželilovića i financija Semiria Borića kad je u pitanju financirale Univerziteta, tako da će odmah na početku novog premijera i ministra obrazovala dočekati 'vrući krumpir' na Univerzitetu "Džemal Bijedić".

Financijski gubici za prošlu godinu iznosili su 18 milijuna maraka

Problema ima mnogo i na Sveučilištu, koje se nalazi također pred procesom integracije, ali ima velike opstrukcije od pojedinih dekana.

Uz obrazovanje i financije nova Vlada će se suočiti i s mnogim stvarima, koje je Borasova progledavala kroz prste. Radi se o područjima na kojima su se gubili milijuni maraka, koji su umjesto u proračunu završavali u džepovima privatnika. Tu je, prije svega, riječ o koncesijama, potpuno nesređenoj oblasti. Zahvaljujući nebrizi i velikom otporu privatnika, na koncesijama je izgubljen ogroman novac.

Hrpa problema

Zatim, očekuju ih veliki problemi i na području zdravstva. Tužbe djelatnika, višemilijunski gubici, vraćanje ogromnih kredita, paralelne ustanove... samo su dio stvari koje čekaju novog šefa resora zdravstva. 'Najvruće' je trenutačno u braniteljskom sektoru. Nedavno je krenula revizija invalidnina i svi traže pomoć, tako da Boras i momčad svojim nasljednicima ostavku hrpu problema i posla, ali koji su ipak rješivi, samo us čvrstu koaliciju i jake ideje koje novi saziv vlasti mora imati.