BARBARIĆ Podržat ćemo Izvješće, sada nas konačno netko želi saslušati i imamo se kome obratiti

Nevenko Barbarić
Ilustracija / hercegovina.info

Hrvatski sabor u utorak će raspravljati o izvješću saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH za 2019. godinu. Deklaraciju je Sabor donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarenim ciljevima.

Ministarstvo, je u Izvješću navelo aktivnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te aktivnosti i projekte 13 ministarstava.

Hrvatski saborski zastupnik iz 11. izborne jedinice Nevenko Barbarić za hercegovina.info kaže kako će Izvješće podržati.

"Mi ćemo sutra podržati izvješće o realizaciji Deklaracije koja je usvojena, odnosno izvješće Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova. Tu su na 24 stranice sažete aktivnosti ministarstava prema Hrvatima u BiH, a najveći dio se odnosi na ovaj politički, odnosno na Ministarstvo vanjskih poslova i premijera Andreja Plenkovića, čime smo mi u velikoj mjeri zadovoljni".

Izvješće je danas već prihvaćeno.

"Mi smo danas smo na odboru već podržali ovo izvješće. Izrazili smo zahvalnost Uredu za Hrvate, i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na tome što je konačno netko kandidirao naš problem, a to je legitimnost predstavljanja, odnosno narušena konstutivnost i sve što se događalo posljednjih dvadesetak godina. Također, iskazali smo i zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova. Kod mojih bivših kolega i sadašnjih gradonačelnika i načelnika vidim jedno veliko zadovoljstvo s radom Ureda za Hrvate. Što se tiče Deklaracije u njoj sve ima sažeto sabrano što se treba napraviti. Gospodarska suradnja mora biti jača, a to je interes i BiH i Republike Hrvatske. Daleko više možemo s Ministarstvom EU fondova i regionalnog razvoja".

Barbarić ističe kako je jako zadovoljan i sretan što konačno netko sluša probleme koje imaju Hrvati u BiH.

"Slobodno to možemo reći. Od Tuđmana do Plenkovića bila je jedna rupa, gdje nitko nije pretjerano mario za naše probleme, a sada nas konačno netko želi saslušati i imamo se kome obratiti. Zadovoljstvo je da konačno vlada i jedan konsenzus u hrvatskoj politici kada su u pitanju Hrvati u BiH. Tu osim Vlade i ostalih političkih aktera mislim i na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Pomaklo se puno stvari, ali ne ide to preko noći".

Barbarić dodaje i koji su to gorući problemi koji tište Hrvate u BiH.

"Najveći problem je kršenje Daytonskog sporazuma i ugrožavanje konstitutivnosti. Tu nam jako puno znači što Vlada Republike Hrvatske ne priznaje Željka Komšića kao legitimnog predstavnika i ne želi se susretati s njim. Bez promjene izbornog zakona taj se problem neće riješiti, ali ponavljam stav koji je zauzela Vlada RH čini nas zadovoljnima.

Od ostalih stvari moram naglasiti da je jedan od problema zakon o braniteljima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je stupio na snagu prije skoro dvije godine, njegova realizacija se ne provodi. Zadovoljni smo što je zakon donesen, ali primjena zakona nije dobra. Osobno ću inzistirati da se naprave sastanci i da se proba izaći iz začaranog kruga što se tiče tog zakona. Velike probleme imaju pogranična područja, oko gospodarstva i projekata zaštite okoliša i tu moramo uložiti dodatne napore".

Može bolje.

"Osobno sam postavljao zastupnička pitanja za pojačanu gospodarsku suradnju. To je donekle dobro, ali to može puno bolje. Imat ćemo novi krug pregovora za projekte prekogranične suradnje, za ono što se kandidira prema Europskoj uniji. Gospodin Radoje Vidović i ja smo bili s ministricom Tramišak i ministrom Ćorićem te smo im iznijeli naše viđenje kako bi se i što trebalo raditi".

Na pitanje hoće li većina sabora podržati izvješće o deklaraciji Barbarić je rekao:

"Vidjet ćemo sutra. Neki možda nisu zadovoljni, ali ponavljam od Tuđmana do Plenkovića. Sanader i Jadranka Kosor nisu puno marili za nas. Do jučer je Hrvatska šutjela o našim problemima, treba biti iskren i realan i to reći", zaključio je Nevenko Barbarić u razgovoru iz Zagreba za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.