Babić: Hadžiomerović od početka znao tko je Vasković

zjavio je to predsjednik nevladine organizacije "Narodni front" iz Banja Luke Dragomir Babić, jedno vrijeme blizak suradnik emisije "60 minuta", koji je s Vaskovićem tada izdavao i magazin "Stav".

- Hadžiomerović je od početka znao tko je Vasković. Jednom prilikom našao sam se sa Hadžiomerovićem u Sarajevu i pričali smo o tom slučaju. Tada mi je rekao da zna za snimak Vaskovića u Srebrenici, ali je njegov komentar bio: "Ma j..o to". Još nekoliko puta smo pričali o toj temi, ali je Hadžiomerović poslije tvrdio da je Vaskoviću sve namontirano i da je to nečiji drugi glas - kaže Babić.

Vasković je s emisijom "60 minuta" i FTV-om raskinuo suradnju prije četiri tjedna iz financijskih razloga, a prošlog tjedna su svi sarajevski portali emitirali njegove snimke iz Srebrenice 12. srpnja 1995. godine na kojima kao novinar Radija RS ispituje zarobljenog Bošnjaka Abdulaha Purkovića i sugerira mu odgovore. Prikazan je i snimak na kojem Vasković na transporteru ulazi u Srebrenicu i maše.

Komentirajući te snimke Hadžiomerović je kazao da je prekinuo suradnju sa Vaskovićem čim je saznao za snimke?!

Babić tvrdi da je upravo ovim snimcima Hadžiomerović Vaskovića držao u šaci.

- Snimak Vaskovića je postojao i u OHR-u i osobno sam ga vidio. Vidio ga je i Bakir Hadžiomerović - rekao je Babić.

Kaže da je njegov slučaj s urednikom "60 minuta" posve drugačiji, nego Vaskovićev.

- Shvatio sam da si Bakiru dobar dok napadaš Srbe. Kada sam podržao rehabilitaciju političara RS s liste smijenjenih od strane OHR-a Hadžiomerović i Vasković su poludjeli. Hadžiomerović je rekao da je protiv toga jer to jača političku scenu RS, a Vasković se prepao povratka Dragana Kalinića - tvrdi Babić.

Dodaje da je kada se Kalinić vratio na političku scenu nastupila panika i kod jednog i kod drugog i da ga je Bakir optužio da podržava ratnog zločinca.

- Tu je naša suradnja pukla. Bakir je tijekom predizborne kampanje promijenio koncept emisije "60 minuta" i to više nije bila emisija koja se bavi prvenstveno borbom protiv kriminala, već emisija koja služi za predizbornu kampanju SDP-a. Glavni zadatak je bio veličanje lika i djela Bakirovog šefa, jer Bakir ništa nije radio, a da nije pitao Lagumdžiju i konsultirao se s njim - kaže Babić.

On ističe da je shvatio da Hadžiomerovićev cilj nije istina, nego da RS prikaže kao kriminalnu i genocidnu tvorevinu koju kao takvu treba srušiti.

- Shvatio sam brzo suštinu postojanja "60 minuta". Oni nisu novinari, nego izvršitelji političkih naloga, a nalog je bio svakoga tko je na vlasti u RS treba uništiti, treba kriminalizirati sve institucije Republike Srpske - dodaje Babić.

On podsjeća da je dok je bio predsjednik RS Dragan Čavić bio meta stalnih napada ove emisije, a da je onoga trenutka kada više nije bio na vlasti postao omiljeni sugovornik i demokrata "60 minuta".

- Naglo je zaboravljeno sve ono za šta su ga optuživali. Vasković je oduvijek bio dobar s Čavićem, još od onda kada su zajedno srušili Kalinića. Tako je do danas - rekao je Babić.

Podsjeća da Hadžiomerović nikada nije imao prilog o kriminalu SDP-a, aferi "reket" ili "Bošnjački institut", kao ni aferi "Pravni fakultet", jer mu tamo radi supruga.

- Duška Jurišić je organizirala dvije emisije o toj temi u kojima sam gostovao i odmah joj je ugašena emisija, a ona je dobila otkaz, jer je Bakir tako naredio. Iza Bakira stoje moćni ljudi iz politike, prvenstveno Lagumdžija i zato on vedri i oblači na FTV-u - rekao je Babić.
Lagumdžija

Babić je ispričao da je u dva navrata bio prisutan na privatnim sastancima Lagumdžije i Hadžiomerovića.

- Na prvom sastanku smo bili Hadžiomerović, Vasković, Lagumdžija i ja. Na drugom su nam se u prolazu pridruživali visoki dužnosnici SDP-a. Sastajali smo se u jednom restoranu na golf terenima u Sarajevu, u blizini Lagumdžijine kuće - rekao je Babić.

Isprika

- Žao mi je i ispričavam se ako su nekoga pogodile informacije koje sam iznosio u "60 minuta", a za koje se kasnije utvrdilo da su mi bile namjerno podmetnute dezinformacije. Nekim ljudima zbog toga sam se ispričao, nekima još nisam, a ima i onih kojima neću nikada jer sam iznio istinu. Nekima sam ostao dužan, neki su meni dužni, ali život ide dalje. Iskreno mi je žao i javno se ispričavam svima onima koje sam optužio, a bio izmanipuliran dezinformacijama, jer mi to nije bila ni želja ni namjera. Isto tako i danas stojim iza svih navoda za koje imam dokaze - rekao je Babić.

On je dodao da se, između ostalog, ispričao Džerardu Selmanu, Vitomiru Soldatu i Vitomiru Popoviću, ali i svima drugima koji su pominjani u aferi "slastičarna Vesna".

dnevnik.ba