FOTO  POLICIJA U MEPASU Građanima dijelili letke u okviru akcije ''Mirni blagdani'' koju provodi MUP HNŽ

MUP HNŽ u Mepasu
Hercegovina.info

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ i ove godine provodi akciju ''MIRNI BLAGDANI'', a danas su je predstavili u Mostaru, u tržnom centru Mepas.

Akcija traje od 15.12.2022. godine do 15.01.2023. godine. Cilj akcije je očuvanje javnog reda i mira, te stvaranje sigurnog stanja u županiji.

''MUP HNŽ ovu akciju provodi zajedno s organizacijom UNDP,  a cilj je smanjenje uporabe vatrenog oružja prilikom proslave blagdana. U ovoj akciji, zajedno s Policijskom upravom Mostar, PU Čapljina i PU Konjic na lokacijama u njihovim sjedištima građanima dijelimo promotivne materijale te ih tako upozoravamo kakve sve mogu biti posljedice uporabe vatrenog oružja za vrijeme blagdana. Cilj je i smanjiti prodaju nelegalne pirotehnike, inspektori nadziru trgovačke radnje koje prodaju pirotehniku jer postoji i pirotehnika koja zakonom nije dopuštena. Prema našoj statistici, smanjili smo broj nedozvoljene uporabe pirotehnike prilikom proslave blagdana. Kontrolira se i točenje alkohola malodobnim osobama te zlouporaba opojnih sredstava. Svaka policijska uprava osniva jedan tim koji rukovodi operativnom akcijom mjesec dana'', kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko neretvanske županije za Hercegovina.info.

Policija će u blagdanskom razdoblju poduzimati sve zakonske mjere koje sprječavaju i otkrivaju sve oblike kaznenih dijela, te će poduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije. Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontroliranje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaju alkohola maloljetnim osobama, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ savjetuje građanima oprez i razumnost prije uporabe pirotehničkih sredstava s posebnim naglaskom da obvezno spriječe djecu i malodobne osobe koje posežu za pirotehnikom.

Masovna prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ozbiljno može narušiti stanje sigurnosti, odnosno javnog reda i mira, stoga će Uprava policije MUP-a poduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani naše županije osjećaju sigurno za blagdane i da ih na dostojanstven način proslave. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.