PLAĆE U NJEMAČKOJ AUTOINDUSTRIJI Početnici i iskusni radnici u Audiju različito zarađuju, a direktorske plaće u Volkswagenu dosežu vrtoglave iznose

Euri novčanice kovanice
Ilustracija

Raditi u njemačkoj autoindustriji zasad nije loše jer radnike štite kolektivni ugovori ili moćni sindikati poput IG Metala. Bild.de objavio je zanimljivu informaciju o plaćama u Audiju, koji je, kao što znate, premium proizvođač i ima tvornice u Nekarsulmu i Ingolstadtu, prenosi HAK.

Uglavnom, što ste duže u tvrtki, to su veće plaće. Početnici kreću od 2.398 eura mjesečno, a iskusni kvalificirani radnici mogu računati na 3.240 eura mjesečno. Osim toga, uređeno je i pitanje božićnica i regresa.

Bruto plaća je 86.800 eura za inženjera, 87.200 eura za voditelja projekta, 78.300 za softveraša, 39.200 eura za mehaničara ili 49.700 za logističara. Postoji i kolektivno ugovoreni dodatak od 27,5 posto mjesečne plaće jednom godišnje 31. srpnja za sve članove IG Metalla.

Također, tu su i božićnice koje se određuju po stažu te sudjelovanje u dijeljenju profita kompanije. A visoki menadžment? Prema podacima za 2021. godinu, predsjednik Upravnog odbora Audija Markus Deusmann zaradio je osnovnu plaću od 1,4 milijuna eura. Međutim, to je samo manji dio primanja jer mu je, uz razne bonuse, isplaćeno malo više od pet milijuna eura.

Za kraj, prošle godine tadašnji šef Volkswagenovog koncerna, u čijem je sastavu i Audi, Herbert Diess, zaradio je više od 10 milijuna eura.