PEDAGOGINJA SAVJETUJE Roditelji posebno griješe kod jedne stvari kad misle da 'pomažu', a pritisak na djecu zbog ocjena je užasan

Škola
Inforadar

Manjak pažnje i koncentracije kod djece nisu povezani s inteligencijom. To je važna poruka dubrovačke pedagoginje Mire Šejtanić, i djeci i roditeljima. Pritisnuti životnim problemima, opterećeni društvenim normama, plašljivi za sigurnost djece, roditelji se trude, ali i griješe i trpe osude. Stručnjakinja daje savjete i odgovore na česta roditeljska pitanja kako pomoći djeci.

Kad su u pitanju predškolci i djeca osnovnoškolske dobi koja imaju teškoća s pažnjom i koncentracijom, roditeljima bih prije svega savjetovala da trebaju biti svjesni činjenice kako pažnja ima središnju ulogu u tome koje podatke će naš um dobiti, a koje neće. Tako je i kod djece, pažnja i budnost utječu na njihovo opažanje svijeta.

”SAMO 4 SATA NA MOBITELU”

Na koncentraciju se može izravno utjecati okolinom. Dijete koje treba puno koncentracije, npr. za učenje, treba biti dobro naspavano i u svojoj blizini ne treba imati ništa što odvlači pozornost. Koncentraciju uništavaju buka, glasna glazba, televizor, mobilni uređaji, i slično – savjetuje pedagoginja Mira Šejtanić.

Ukoliko je riječ o predškolskoj djeci, roditelji se uvijek mogu obratiti odgajateljima koji možda primjećuju nešto što roditeljima promakne, počevši od toga kako se dijete ponaša u skupini prilikom igre do izvršavanja zadataka.

- Često kao roditelji činimo pogreške pa djeci dopuštamo veliku količinu pristupa mobilnim i drugim uređajima. Nerijetko od roditelja čujem da je njihovo dijete “samo četiri sata na mobitelu”. Djeci je potrebno reducirati sadržaj koji gledaju i ograničiti vrijeme provedeno na uređajima – komentira pedagoginja.

Roditelji svojoj djeci mogu pomoći različitim vježbama za pažnju i koncentraciju te pripremu za školu, a mnoge su vježbe zapravo igra u kojoj mogu zajedno uživati.

Pa tako navodi vježbe kao što su uočavanje detalja i istih predmeta, zagonetke kao što su pronađi pravi put, pronađi pravo slovo, pronađi broj, što sve počinje s određenim slovom abecede pa to kroz igru svrstavati gdje što spada.

Na primjer, roditelj kaže kapa, dijete doda kaput, pa se nadovezuju ostalim pojmovima koji predstavljaju odjeću.

I INTELIGENTNI IMAJU PROBLEM

Vrlo je važno da roditelji i djeca znaju kako problem s koncentracijom nikako nije odraz inteligencije. Koncentracija je nešto što se uči kroz život.

- Potrebno je samo na ispravan način pristupiti. Kada nam dijete krene u prvi razred osnovne škole, sve se mijenja. Njegova rutina postaje drugačija, uči se redu, jer škola nije samo obrazovna već i odgojna institucija. Roditelji, imajte povjerenja u vaše učitelje, u ravnatelja, u stručno razvojnu službu. Osvijestite da nitko vašem djetetu ne želi ništa loše, pa čak i ako vas pozovu na razgovor. Sve je to za dobrobit vašeg djeteta! - poručuje sugovornica.

Što se učenja tiče, savjetuje da djeca, kad god je to moguće, uče i pišu domaću zadaću na istom mjestu. Ukoliko ne može imati posebno mjesto za učenje, djetetu je potrebno osigurati da zadaće obavi u miru i neometano od drugih. Dobro je da se na stolu nalaze sat i kalendar kako bi dijete lakše moglo organizirati vrijeme koje mu stoji na raspolaganju za učenje pojedinih predmeta. Na zid možete staviti ploču na koju će dijete lijepiti razne papiriće – podsjetnike.

ZABAVA JE VAŽNA

- Bitno je djetetu davati jasne upute što kao roditelji očekujemo od njega. Na primjer: “Očekujem od tebe da redovito pišeš domaću zadaću”. Pritom je potrebno objasniti zašto je to važno za njih i zašto je učenje korisno. Pomozite djetetu da nauči kvalitetno organizirati svoje vrijeme. Dogovarajte se u koje vrijeme će se pisati zadaća, učiti, odmarati, igrati, večerati… Svaki dan s njima pregledajte bilježnice kako biste dobili uvid što se radilo u školi. I molim vas, nikako i nikada nemojte umjesto njega rješavati zadatke i slično. Time svom djetetu šaljete poruku da ne vjerujete u njegove sposobnosti i navikavate ga da netko drugi radi umjesto njega – naglašava pedagoginja.

Školarcima je dobro savjetovati da najprije rješavaju zadaću koja je najteža i najopsežnija, a vrijeme za pisanje i učenje ovisi o uzrastu i osobinama djeteta. Pedagoginja preporučuje da se djecu ne upisuje na više od dva sporta, da im se ne pretrpavaju rasporedi raznim aktivnostima.

- Pa, dopustimo djeci da budu djeca! Da se igraju, druže i zabavljaju. Ponekad neće ispuniti sva naša očekivanja, ali moramo biti realni i preispitati realnosti naših očekivanja.

Za kraj bih rekla, nemojte raditi pritisak na djecu radi odličnih ocjena. Brinite o mentalnom zdravlju vašeg djeteta, pa ipak je to ono što je najvažnije – zaključuje Mira Šejtanić.

Igre za pažnju, koncentraciju i razvoj pamćenja

Igre za pažnju i koncentraciju su:

"Pokvareni telefon", "Leti, leti", "Ledena kraljica", Origami, bojanje, kopiranje, gradnja kuće od karata, pronalaženje skrivenih likova na slici (Gdje je Pero?).

Igre dobre i za razvoj pamćenja:

Pričamo priču: Djetetu se pokaže nepoznata slika na 30-ak sekundi. Slika se pokrije, a dijete sa što više detalja treba ispričati što je vidjelo na slici.

Stavi stvari na svoje mjesto: Dijete se usmjeri na promatranje predmeta u kući, gdje što stoji? Što pripada kuhinji, a što dječjoj sobi? Zatim dijete izađe iz sobe, a 10 do 15 predmeta se stavi na stol. Od djeteta se traži da vrati predmete na svoje mjesto.

Pedagoginja Mira Šejtanić preporučuje stotinu aktivnosti za razvoj senzorne integracije. Primanje informacija iz osjetila, njihova interpretacija i odgovor na podražaj, važni su procesi jer poteškoće senzorne integracije dovode, među ostalim, i do problema s koncentracijom, pamćenjem, učenjem, samostalnošću... Ovo su samo neke od stotinu aktivnosti koje pedagoginja preporučuje od najmlađe dobi:

- Skakanje: možete skakati na sve načine kojih se sjetite, na trampolinu, s fotelje na pod, s kauča na fotelju, na krevetu i sl. Napomena: pazite na sigurnost djeteta, budite blizu i skačite zajedno sa svojim djetetom, bit će zanimljivije i mnogo zabavnije. Cilj je da što duže skačete!

- Igra "vozimo tačke": uhvatite dijete za noge, a ono treba "hodati" rukama. Napraviti utrku "tačkama".

- Igra "magareći udarci": sjetite se kako magarac zna udarati nogama, malo prema naprijed, malo prema natrag, stresite noge, ruke, cijelo tijelo,... Usput se i glasajte kao magarac, bit će zabavno!!

- Poskakujte kao žaba, raširenih nogu, s dlanovima na zemlji

- Hodanje po dasci različitih širina (tzv. hodanje po mostu...dignite dasku na blagu visinu, tako da dijete i ako pogriješi može bez problema samostalno stati na zemlju)

- Legnite na trbuh, dignite glavu, noge i ruke. Zabavljajte se koliko će tko duže izdržati mahati, a da pri tom ne dotakne pod (posebno pogodno za bebe, pri tom budite ispred bebe i zabavljate ju pogledom i nešto joj govorite!)

- Guranje kolica

- Igra s jastucima ("borite" se s jastucima, bacajte jastuke jedni na druge, udarajte po jastucima)

- Hrvanje

- Škakljanje

- Šuljajte se...hodajte polako, tiho, na prstima

- Pranje automobila

- Dajte djetetu krpu nek briše, jednom rukom, pa drugom. Dajte mu u svaku ruku jednu krpu, nek briše istovremeno s obje ruke.

- Skačite u lokvi vode

- Nošenje stvari, pospremanje

- Vrtite se

- Trčite u krug

- Snažno i čvrsto se grlite

- Ako ste negdje u prirodi, vičite glasno...tko će jače!!

- Igrajte se vodom: prelijevajte iz posude u posudu, močite tkanine, obojite vodu bojom za hranu, stavite kamenčiće, plutajuće drvene štapiće, sve što se sjetite da bude drukčije na dodir

- Hodajte bosi po različitim površinama

- Jedite prstima puding

- Sjedite u tišini

- Sjednite na dvorištu, zatvorite oči, slušajte ptice, vjetar, auto na cesti, muhu, pčelu,... Usmjeravajte slušnu pažnju, ako se jako čuje pčela, recite: "Slušaj, pčela zuji", i sl.

- Šapćite, naročito ako vam je dijete preglasno

- Prije nego djetetu dajete nešto novo od hrane, probajte mu prije dati neke snažne okuse slatkiša

- U dućanu s mirisima, uzmite one male papiriće, stavite različite mirise i mirišite, besplatni su, a ima ih svakakvih

- Stavite dijete u krilo, tako da mu je glava naslonjena na vaš vrat, govorite glasove (aaaa, uuuu,iiii,žžžžž,bbbbb i sl.) da dijete osjeti vibracije vaših glasnica na svojoj glavici

- Gnječite rukama rajčicu, limun, naranču...sve što vam padne napamet!