PČELARI NA KOLJENIMA "Nemamo alate koji bi zaštitili naš domaći med od patvorenog na tržištu"

pčele, pčelari, med, federacija bosna i hercegovina, proizvodnja meda, domaća hrana
Hercegovina.info

Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH jučer su u Sarajevu ogranizirali okrugli stol o temi "Naš egzotični med, istina ili zabluda".

"Po riječima predsjednika Saveza pčelara FBiH Rehada Delje, zamisao organizatora okruglog stola je otklanjanje dijela problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja i zaštite pčela, poticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda, odnosno pokušaj stavljanja pčelarstva u sferu zanimanja i pozicioniranja koje mu pripada", donosi Fena.

Deljo smatra da je nedostatak zakonske regulative jedan od većih problema s kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a da pravilnik koji regulira ovu oblast ima dosta nedostataka. Također, jedan od problema Deljo vidi u nedovoljnoj i lošoj edukaciji i zaštiti domaće proizvodnje. 

"Neophodno je donošenje novog pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 tisuće registriranih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 tisuća pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike tisuću do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uvjeti", kazao Deljo.

Navodi da su pčelari spremni da se bore u fer utakmici, ali traži pomoć zajednice kroz zakonske i poticajne politike, kako bi zaštitili i afirmirali domaću proizvodnju.

"U pošloj godini pčelari u FBiH su ostvarili poticajna sredstva u​ iznosu 900.000 KM, međutim, relalno nama treba pripadati oko 2-2,5 milijuna KM", smatra Deljo. 

Poboljšanje sutuacije u pčelarstvu u Federaciji BiH predsjednik Saveza pčelara, pored donošenju novog pravilnika, vidi u povećanju poticajne politike, stvaranju boljih uvjeta na tržištu, kao i radu na svijesti domaćih potrošača.