PARTNERI SUGLASNI Vladi Nevenka Hercega bi HDZ i SDA oprostili 5 milijuna kamata; Oporba: oprostite dugove i građanima

gradsko vijeće, Grad Mostar, irma baralija, Slaven Bevanda

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara našao se sporazum o davanju suglasnosti na sporazum o načinu izvršenja obveza Hercegovačko-neretvanske županije prema Gradu Mostaru. HNŽ, kako se navodi u odluci, prema Gradu u pravomoćnim i izvršnim sudskim presudama ima višemilijunska dugovanja

U sporazumu je navedeno da ukupan dug Županije prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080 maraka, a da ukupan iznos zakonskih zateznih kamata iznosi 5.431.219 maraka, koji nije unesen u isti, te da se sporazum dostavi Gradskom vijeću Grada Mostara da bi kao predstavničko tijelo Grada Mostara, jedino moglo donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa.

HDZ i SDA suglasni o oprostu duga Vladi Nevenka Hercega, oporba protiv.

"Sporazum nije povoljan po Grad Mostar, prevelika je sumca novca i kamata koje smo primorani oprostiti. Vlada HNŽ-a nas primorava kako će isplaćivati i na što će trošiti novac, još moramo oprostiti kamatu. Za njih bi jedini bolji scenarij bio da ne plate ništa.

Pa naravno da i meni oprosti netko 5 milijuna i ja bih se džentlmenski ponašala. To ponašanje je OK, ako je izvjesno da će i s druge strane biti takav odnos. No u medijima premijer HNŽ govori da je olimpijski bazen na Gradu Mostaru, da on nema ništa s tim, toliko o džentlmenstvu", ovu odluku je prva kritizirala Irma Baralija iz Naše stranke nakon što su koalicijski partneri ovu odluku nazvali džentlmenskom.

"Kad razmatram sporazum, u pravu je Irma kad kaže da donosimo odluku gdje opraštamo Vladi HNŽ-a dio duga, odnosno kamate koje pripadaju Mostaru, nešto više od 5 milijuna maraka, što je velik iznos. Radi se o iznosu koji je Vlada odbijala plaćati godinama i vodili su se sudski procesi. Mi imamo pravo jer i država otpušta, mi imamo pravo u cilju boljih odnosa s Vladom i ostalima", složio se HRS-ov Bevanda s kolegicom iz oporbe.

Gradonačelniku nema ništa sporno.

"Jedni drugima bi trebali pomagati i zajedno rješavati probleme jer smo neminovno upućeni jedni na druge. Tako bi trebala cijela država funkcionirati jer se radi o javnom novcu koji je naš zajednički, nije samo gradski ili samo županijski. Grad Mostar je zadnjih godinu dana rješavao puno sudskih sporova, a skoro u svakom su se stranke sporazumno dogovorile i odustale od kamata da se olakša gradu. Imamo dosta slučajeva gdje stojimo u pat pozicijama i vjerujem da ćemo uspjeti riješiti", replicirao je Kordić naknadno na oporbene kritike.


Otpisuju se dugovi Vladi, a građani na sudu.

"Ako već razmišljamo da otpišemo kamate Vladi HNŽ-a, onda predlažem da donesemo odluku da direktori gradskih poduzeća otpišu dugove građanima, odnosno da oprostimo zatezne kamete na pružene komunalne usluge. Ne opraštanje duga, samo zateznih kamata i sudskih troškova jer bi uspostavili bolju financijsku disciplinu i pomogli komunalnim poduzećima, ovako vode tisuće sudskih procesa", predložio je u nastavku svog izlaganja Slaven Bevanda.

"Hvala ti na inicijativi, ovo je odličan prijedlog i moguće je da ćemo tu napraviti reda i u bilancama poduzeća i gradskoj upravi te neke dugove na koje računamo, a nisu realno naplativi, ipak uspjeti riješiti", gradonačelnik Kordić podržao je ovu inicijativu, no preostaje vidjeti hoće li gradska uprava iznaći snage i rješenja za ove poteze.

Vlada HNŽ-a će prema sporazumu glavnicu duga platiti do 2025. godine u više rata, a novac će se koristiti, kako je dijelom definirano u članku 5., prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar. Gradonačelnik Kordić je rekao da prioritetno ne znači nužno isključivo zbog cijele covid situacije, ali da bi trebali u travnju 2022. godine koristiti ova sredstva za subvencioniranje letova i sve što je potrebno da Zračna luka napokon profunkcionira.

Sporazum o davanju suglasnosti na sporazum o načinu izvršenja obveza Hercegovačko-neretvanske županije prema Gradu Mostaru podržan je s 31 glasom za, suzdržanih nije bilo, a protiv ovog Sporazuma bile su članice Naše Stranke, Irma Baralija i Boška Ćavar.


Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.